Fajon: Nasilje nad aktivistima poput rušenja u Savamali 1Foto: Dumitru Doru/EPA

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon uporedila je u izjavi za Danas prebijanje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava na tribini SNS, na kojoj je govornik bio Veselin Šljivančanin, sa slučajem bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj.

Ona je istakla da su slučajeva poput ova dva pokazatelji vladavine prava u Srbiji.

– Uvek ću strogo osuditi nasilje bilo kakve vrste. Žao mi je što je došlo do ovog incidenta i iskreno se nadam da će istraga pokazati i osuditi krivce – istakla je Tanja Fajon za Danas.

Ona kaže da je iz medija saznala da su mladi aktivisti bili napadnuti i pretučeni zbog toga što su zviždali osuđenom ratnom zločincu.

– Iako to možda nije pristojno, svakako pozdravljam njihovu osudu pojavljivanja ratnog zločinca na nekoj tribini – ocenjuje poslanica Evropskog parlamenta.

Naša sagovornica dodaje da su mladi na Balkanu siti priče o ratovima i da jednostavno žele da prekinu sa krvavom prošlošću i da putem konačnog pomirenja u regionu ostvare bolju budućnost za sebe.

– U tom smislu podržavam i snažniji glas civilnog, nevladinog sektora i verujem da će kako Srbija napreduje na EU putu biti sve glasniji i glasniji – smatra Fajon. Prema njenim rečima, veoma je važno da se u Srbiji kroz proces EU integracije utvrdi vladavina prava.

– Upravo ovakvi i slični incidenti – spomenuću samo ono što se dogodilo proteklog proleća u Savamali – su lakmus papir kada je u pitanju stanje vladavine prava u Srbiji. Ovde mislim i na pravo do slobode izražavanja, na slobodu medija, na nivo demokratičnosti, itd. Želela bih da svi građani Srbije, bez obzira na to kojoj manjini pripadaju, mogu slobodno i bez straha da žive onako kako žele, da slobodno izražavaju svoje stavove i pri tom da budu kritični. U suprotnom, država i njen duh nazaduju – zaključuje Tanja Fajon za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.