Bez obzira kojim rezultatom je sinoć završena prva polufinalna utakmica odbojkaškog plej-ofa između Partizana i Novog Pazara jedan igrač u ovu seriju mečeva ulazi sa motivom više od ostalih. Od Novopazarca Enesa Duštinca (23 godine, srednji bloker, 207 cm ) do prošle sezone igrača Partizana niko bolje ne poznaje vrline i mane crno-belih.

Nije realno da on bude igrač odluke u ovim duelima, ali ako je iko iz redova Novog Pazara u stanju da napravi neočekivani problem Partizanu, onda je to on. U prethodna tri ovosezonska duela dva kluba ( dva prvenstvena i jedan u Kupu – sve pobede Partizana ) nije se naigrao. Otuda i njegov prilično skroman ukupni učinak u ovim mečevima od ukupno pet poena, jednog bloka i jednog asa. Da je to prošlost pokazalo je njegovo fenomenalno izdanje u dva meča protiv Vojvodine i sva tri četvrtfinalna duela sa Ribnicom, koji su pokazali da je Novi Pazar u Enesu Duštincu dobio još jednog igrača za velike utakmice.

  • Posle niza sjajnih partija u poslednje vreme najmanje što se od tebe očekuje je da budeš na nivou tih izdanja. Da to nije preveliki teret za jednog od najmlađih igrača u timu?

– Ne znam šta je to pritisak, nikad ga nisam ni imao. Potpuno opušteno i bez imalo straha ulazim u ovu seriju mečeva. Mislim da sam u ovoj pauzi uspeo dovoljno da uradim na polju koncentracije. U njoj je ključ kako moje tako i timske igre. Kvalitet da se suprotstavimo Partizana imamo na svim pozicijama.

  • Kompletna sportska javnosti Partizana proglašava za apsolutnog favorita.

– Na papiru jesu bolji, ali papirnati favoriti ne pobeđuju uvek. Ovaj tim Novog Pazara ne da može sa svakim timom ravnopravno da se nosi, nego može i da pobedi, pa ako treba i tri puta. Ne smatram da su naše šanse male, naprotiv. Mnogo veći problem od rivala stvaraće nam zgusnut raspored utakmica, ali kako nama tako i njima. Možda će se oni i teže prilagoditi na takav program, obzirom da je na našoj strani iskustvo. Nikako ne govorim napamet, već što jako dobro poznajem ovu Partizanovu generaciju.

  • Kad tako nešto kaže neko ko je do prošle sezone bio igrač Partizana to ima težinu. Većinu igrača rivala jako dobro poznaješ. Na koga bi trebalo obratiti posebnu pažnju?

– Za tri sezone provedene u Beogradu odigrao sam svega pet, šest utakmica. Zato što sam želeo da više vremena provodim na parketu pred početak ovog prvenstva napustio sam crno-bele. U klubu su još uvek sve moji dobri poznanici, sa nekima, kao što su libero Bojan Rajković i primač Marko Popović sam veliki prijatelj. Toliko dobro ih poznajem da nemam dilemu kada kažem da su najveća pretnja po nas primač Neven Majstorović i sjajni tehničar Ivan Kostić. Svi govore o Mrdaku i Nikoliću, igračima koji donose najviše poena Partizanu kao najopasnijima. Oni to i jesu, ali će biti na visini samo ako Majstorović i Kostić odigraju onako kako znaju.

  • Vratio si se u Novi Pazar da bi igrao. Veći deo šampionata proveo si na klupi. O čemu se radilo?

– Nije bilo lako, još manje prijatno. Znao sam da vredim i da mi je mesto na parketu. Nisam imao drugi izbor do da radom, upornošću i strpljenjem čekam svoju priliku. Isplatilo se, status koji sam želeo je ovaj koji sada imam.

  • Pobeda nad Vojvodinom širom ti je otvorila vrata prvog tima. Posle više nego skromnih dotadašnjih rola u tom duelu dobio si veliki prostor da pokažeš svoje mogućnosti. Je li te iznenadio ulazak u tim u tako važnoj utakmici?

– Niko mi ništa nije rekao direktno. Nije ni trebalo, jer sam po akcijama uvežbavanim na treninzima shvatio da ću biti u timu. Ostalo je poznato. Znam da sam po statistici odigrao dobru utakmicu. Međutim, mnogo je važniji subjektivni osećaj. Šta ima da obraćam pažnju na te podatke kad i bez njih vrlo dobro znam kako sam odigrao neki meč.

  • Opšte je mišljenje da je to bila utakmica tvoje karijere ( 11 poena, dva asa i četiri bloka).

– I jeste. Nije savršena, takve sam ostavio za Partizan. O toj utakmici sa Vojvodinom mnogo se pričalo i vidim da nema ko nije bio iznenađen tim mojim nastupom. Ja nisam, nisu ni oni koji me dobro poznaju, jer svi znamo da mogu i bolje.

  • Tada si odigrao kompletno dobar meč. Ono što je ostalo urezano u pamćenju onih koji su gledali tu utakmicu je tvoj neverovatni flot servis. Napravio si pravi mali dar-mar primačima Vojvodine. Hoće li servis biti tvoj najjači adut i u okršajima sa Partizanom?

– Znam da imam nezgodan servis, ali i da broj grešaka iz tog elementa moram da svedem na najmanju moguću meru. Ako sam uspeo da napravim pometnju i tako vrsnim primačima kao što su Katić i Stanković iz Vojvodine nema razloga da se nešto slično ne ponovi i u mečevima sa crno – belima. Ne samo ja, svi ćemo morati da se usredsredimo na pojačan servis. U njemu leži i naša najveća šansa. Samo to nije jedino oružje u koje se uzdam, u bloku ja i moji saigrači imamo prednost u odnosu na Partizan, a mislim da ću i u napadu sa mreže uspeti da obuzdam preveliku želju, koja je po meni i jedini razlog što i u tom segmentu nisam bio onakav kakav želim i mogu da budem.

  • Postoji li utakmica u ovoj seriji za koju može da se kaže da je važnija od ostalih?

– Već smo postigli ogroman uspeh. Na njima je mnogo veći pritisak, jer moraju opravdati osamnaest uzastopnih pobeda u prvenstvu i prvo mesto u regularnom delu lige. Naravno da je prva utakmica važna, zato što pobednik time stiče samopouzdanje, mada je moje mišljenje da ona nikako neće biti i odlučujuća. Ponavljam, veliki sam optimista. Mnogi će pomisliti i preveliki, obzirom na renome rivala. Sportista sam i kao takav uvek i protiv svakog jedino što želim je pobeda. Ovoga puta i verujem u nju. Za mnoge bi to bila senzacija, za mene ne. Imam izuzetno veliko poštovanje prema Partizanu, a Novi Pazar je klub koji volim i sa kojim želim da dođem do samog vrha.

Nedostižni Hamzagić

Kada govori o najboljim igračima i srednjim blokerima lige ni tu se Duštinac mnogo ne premišlja. „Najbolji igrač Superlige je Irfan Hamzagić. Prevazišao je ne samo Novi Pazar kao klub, već i sve klubove naše lige. Njemu je već sada mesto u velikim evropskim ekipama. Kao srednji bloker najviše je pokazao moj saigrač Luka Marinković , dobar je i Zvezdaš Okolić, a šteta je što zbog povreda ove godine nije mnogo igrao fenomenalni bloker Vojvodine Borislav Petrović“.

Finale će igrati Novi Pazar i Vojvodina

U drugom polufinalu plej-ofa rivali su višestruki šampioni Srbije Crvena zvezda i Vojvodina. „Vojvodina će biti finalista. Mislim da učešće u finalu Čelendž kupa na njih neće ostaviti nikakav trag. Biće umorni, ali su i u takmičarskom ritmu. Napravili su podvig osvajanjem trećeg po kvalitetu evropskog kupa i to će ih još više stimulisati u prvenstvu. Pojedinačno i timski, po meni, prednost je na strani Novosađana. Dakle, ima li išta lepše od finala Novi Pazar – Vojvodina?“, optimistično naglašava Duštinac.

Najbolji protiv najboljih

U 18 ligaških utakmica Duštinac je retko dobijao priliku da pokaže svoje kvalitete. Uglavnom je imao epizodne uloge sa izuzetkom u duelima protiv tri naša najbolja kluba – Crvenom zvezdom, Partizanom i Vojvodinom. U prvom delu sezone jedino je u tim mečevima i ostvario učinak. Protiv Partizana upisao je dva poena – jedan iz bloka, sa Crvenom zvezdom tri, jedan blokom i u već pominjanom trijumfu nad Vojvodinom iza njegovog imena stajalo je rekordnih 11 poena, od toga dva asa i četiri iz bloka.

U drugom delu sezone na parketu je proveo malo više vremena, a najviše ponovo u porazima sa Zvezdom i Vojvodinom 3:1, što je za rezultat imalo fenomenalne brojke uz njegovo ime. U duelu sa Crvenom zvezdom u „Pendiku“ ostvario je osam poena, dva iz bloka i dva puta je odservirao as, a u Novom Sadu šest poena – od toga tri asa. Ukupno je u 18 kola svom timu doneo 41 poen – sedam asova i 14 blokada. Kuriozitet svoje vrste je da je od sedam as poena pet imao u dva meča sa Vojvodinom. Trener Dragan Bonić apsolutno poverenje Duštincu ukazao je tek u četvrtfinalu plej-ofa što je ovaj umeo i te kako da iskoristi postavši u tri meča sa Ribnicom prvi bloker tima (10) i četvrti poenter Novog Pazara ( 22 ). Ispred njega samo su Irfan Hamzagić 73 poena, Srećko Ristić 58 i Hamza Zatrić 28 poena.

Iduće sezone ciljamo titulu

Novom Pazaru je u debitantskoj superligaškoj sezoni fenomenalno četvrto mesto donelo i plasman u Čelendž kup, treće po vrednosti evropsko klupsko takmičenje. ,,U ovom trenutku u mojoj glavi vrti se bezbroj kombinacija. Odluku ostajem li ili odlazim iz Novog Pazara još nisam doneo. Velika je stvar za klub i grad pojaviti se u nekom evropskom kupu, ali u slučaju da ostanem za mene će mnogo veći izazov biti napad na titulu prvaka Srbije. Znam da je to cilj za narednu sezonu. Postavili smo težak zadatak za budućnost, sve ispod četvrtog mesta smatraće se neuspehom. Ovaj tim ima visok kvalitet, a znam da ćemo u idućoj sezoni biti još jači“, ne ostavlja nikakvu dilemu u pogledu sledećih ciljeva Duštinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari