FDU: Javno izvinjenje zbog prijava na koje nismo mogli da reagujemo 1Fakultet dramskih umetnosti Foto: bg.ac.rs

Fakultet dramskih umetnosti uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nisu mogli „adekvatno da reaguju usled legislativnih ograničenja“.

Pre pet meseci, na inicijativu Studentskog parlamenta, formirana je platforma FDU Protiv nasilja, kao savetodavno telo, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje, podsetili su u svom saopštenju sa Fakulteta dramskih umetnosti.

Kako navode, pozvali su „studentkinje i studente da nam se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu“.

„Obavezali smo se da ćemo poštovate principe poverljivosti i da ćemo zaštititi svaku žrtvu, kao i da ćemo pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju. Prijave su detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije. Pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja se još uvek razmatraju. Nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta“, ističu u saopštenju.

Međutim, kako su studenti ovog fakulteta u svom saopštenju istakli, na FDU su uočili određene „manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama“, a kako objašnjavaju sa ovog fakulteta u okviru saopštenja, usled istih su „sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišu one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. godine“.

„Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima“, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali u saopštenju, primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja je prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi.

U tom procesu, kako su naglasili, „biće neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice“.

Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost, zaključeno je u okivru saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari