Festival „Licidersko srce“ u Užicu do 19.avgusta 1Učesnici „Liciderskog srca“: foto: Nenad Kovačević

Deseti Međunarodni festival dečjeg folkora je počeo u Užicu i trajaće do 19.avgusta, do kada će više oko 1.300 mališana iz 13 država prikazati kuturu i tradiciju zemalja iz kojih dolaze.

Festival je počeo otvaranjem izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica u galeriji Jokanovića kuće, a potom su Užičani pozdravili namlađe folkloraše u raskošnim nošnjama, tokom svečanog defilea kroz centar grada.

Osim u Užicu, ansambli iz Kine, Rusije, Turske, Makedonije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske, Kolumbije, Egipta, Letonije i Srbije nastupiće na Zlatiboru i u Andrićgradu u Višegradu.

Uz koncerte, organizovaće se folklorne radionice, tokom kojih će deca učiti jedni druge svoje narodne igre i pesme, a biće priređene izložbe i edukativne tribine na kojima će se mladi upoznati sa folklorom zemalja učesnica. Specijalna gošća je Lilijana Gomez sa univerziteta u Bogoti, koja će govoriti o uticajima tradicionalnog kostima na dizajn današnje odeće. Biće organizovana i grnčarska radionica u etno-selu Zlakusa, velika zumba žurku na užičkom trgu i drugi zanimljivi programi.

I ove godine festival ima humanitarni karakter, pa će novac od prodaje suvenira biti doniran užičkom Centru za majku i dete.

Manifestaciju, tokom koje grad postaje šaren, razigran, raspevan i veselo, a deca se druže, stiču prijateljstva i otkrivaju druge kulture, pa i znamenitosti Užica i okruženja, organizuje užičko Udruženje građana „Era“, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i uz podršku Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibor.

Osim predstavnika organizatora i lokalne samouprave, goste i okupljene Užičane na Trgu partizana sinoć je pozdravio i ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli, poručivši da je različitost jezika i kultura najveće bogatstvo i da bi to trebalo da spaja ljude.

Naš festival promoviše dečje folklorno stvaralaštvo i, zahvaljujući njegovoj odličnoj međunarodnoj reputaciji, ove godine učestvuje rekordan broj dece“, rekla je Ivana Cvetković, članica Organizacionog odbora te manifestacije koja je za deset godina okupila oko 8.000 mališana iz 36 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari