Bivši kubanski lider Fidel Kastro smatra da su američki posetioci krivi za porast broja obolelih od novog gripa u njegovoj zemlji. Američki predsednik Barak Obama nedavno je ukinuo zabranu Amerikancima kubanskog porekla da posećuju rođake na Kubi. Kastrova izjava, prva je u kojoj je jedan kubanski zvaničnik našao razlog da se požali na odluku američke administracije da ukine takvo ograničenje, prenela je britanska medijska kuća Bi-Bi-Si.

U članku koji su objavili svi kubanski mediji, Kastro je napisao da više posetilaca iz SAD znači i više slučajeva novog gripa na Kubi. Vođa kubanske revolucije i bivši predsednik Kube Kastro (83) kaže da se virus H1N1 raširio na sve delove Kube, posebno u oblastima u kojima Kubanci imaju dosta rođaka koji žive u SAD i dolaze im u posetu. Istovremeno, Kastro ističe da američki trgovinski embargo prema Kubi sprečava njegovu zemlju da nabavi opremu i lekove za borbu protiv virusa novog, meksičkog gripa.

On to nije ocenio kao zaveru protiv Kube, rekavši da ne smatra „naravno, da je to bio cilj vlade SAD“. „Ovo je, međutim, stvarnost, koja proističe iz apsurdne i sramne blokade“, napisao je Kastro. Na Kubi je registrovano 800 slučajeva novog gripa, uključujući i sedam sa smrtnim ishodom. Svi raniji, prvi slučajevi oboljenja potekli su od stranih posetilaca, ne samo onih iz SAD već i iz drugih zemalja, preneo je Bi-Bi-Si.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan boravila je u Havani prošle sedmice i saopštila da će u roku od mesec dana Kuba početi da iz inostranstva dobija vakcinu protiv novog gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari