Kubanski revolucionarni lider Fidel Kastro prvi put se pojavio u javnosti otkako se razboleo pre četiri godine, posetivši jednu naučnu ustanovu u Havani ove sedmice, izvestili su kubanski mediji. Fotografije na kojima Kastro (83) deluje dobrog zdravlja i nasmejan, napravljene su u sredu tokom njegove posete Nacionalnom centru za naučna istraživanja u Havani, prenele su agencije. Četiri fotografije, očigledno slikane mobilnim telefonom, pojavile su se na blogovima dvojice kubanskih novinara, a još više slika istog događaja poslate su potom na državni veb sajt Kubadibejt.

Povod za Kastrovu posetu Nacionalnom centru za naučna istraživanja je obeležavanje 45. godišnjice osnivanja te ustanove. Kastro nije fotografisan u javnosti otkako se razboleo u julu 2006. Zbog bolesti je bio prinuđen da preda vlast – najpre privremeno, a onda stalno – svom mlađem bratu Raulu. Fotografije bivšeg kubanskog lidera iza zatvorenih vrata, uglavnom tokom poseta stranih državnika, povremeno su se pojavljivale u kubanskim medijima, ali ne i njegove fotografije u javnosti. Kastro je ipak ostao prisutan u javnom životu kroz svoje kolumne koje piše za državne medije, a u kojima se više od godinu dana bavi isključivo međunarodnim temama.

Proteklih sedmica Kastro je u svojim kolumnama predvideo da je svet na rubu nuklearnog rata, koji će podstaći konflikt između SAD i Irana zbog sankcija koje su Teheranu uvedene zbog nuklearnih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari