Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, od juče do 31. jula naredne godine organizuje Filmski edukativni centar Interakcija, namenjen mladim talentima iz oblasti filmskog stvaralaštva.

Cilj projekta je afirmacija filmskog stvaralaštva dece i mladih, a Filmart ga realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Požega, u čijim prostorijama će biti predavanja, radionice i druge aktivnosti.

Na konkurs za upis prve generacije prijavilo se 168 srednjoškolaca i učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola iz Užica, Čačka, Kosjerića i Požege, a odabrano je 35 polaznika. Oni će tokom osam meseci, kroz radionice, biti upoznati sa osnovama pisanja scenarija i jezika filma. Predavači će biti Ana Daleore (produkcija), Dejan Petrović (scenario i režija), Draško Plavšić (kamera), Nikola Pejović (snimanje i dizajn zvuka) i Igor Toholj (montaža).

Pored predavanja, polaznici će učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova i u programu Susreti, u okviru koga će biti projekcije filmova afirmisanih domaćih autora, ali i razgovori sa njima (Miloš Miša Radivojević, Stefan Arsenijević, Vera Vlajić, Vladimir Perović, Dragan Elčić), a taj program moći će da prati i šira publika. Na kraju projekta polaznici će posetiti i najznačajnije filmske institucije u Beogradu i biće uključeni u aktivnosti 7. međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija, koji takođe organizuje požeški Filmart.

Projekat su podržali požeška opština i sedamnaest škola čiji učenici su uključeni u taj projekat, koji je preporučilo Ministarstvo prosvete i nauke jer doprinosi razvoju veština, kreativnosti i znanja dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari