Finska i dalje najsrećnija zemlja na svetu, Srbija 43, Crna Gora pala na 75. mesto 1Helsinki Foto: Stanislav Milojkovic

Finska je peti put zauzela mesto najsrećnije zemlje za život, dok je Crna Gora 75. među 146 rangiranih, navodi se u Izveštaju o svetskoj sreći (World Happiness Report), publikaciji Mreže rešenja UN za održivi razvoj koji prenose Vijesti.

Među deset najsrećnijih zemalja ove godine su Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland, piše list pozivajući se na N1.

Izveštaj o sreći u svetu World Happiness Report procenjuje 146 zemalja, uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vek, socijalna podrška, korupcija i drugi.

Rusija je na 80. u odnosu na prošlogodišnje 60. mesto, dok je Ukrajina na 98. poziciji, u odnosu na 69. prošle godine, jav.

Od zemalja regiona, najsrećnije mesto za život je Slovenija, koja se nalazi na 22. mestu, zatim Kosovo na 32, Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

U odnosu na prošlu godinu, od zemalja regiona jedino su BiH i Crna Gora pale za nekoliko mesta.

Slovenija je prema prošlogodišnjem izveštaju bila na 29. mjestu, Kosovo 31, Srbija 48, Hrvatska 60, BiH na 64, Crna Gora na 70, a Sjeverna Makedonija na 94. mestu.

Sjedinjene Države su pale na 16. mesto sa prošlogodišnjeg 14, Velika Britanija je na 17, u odnosu na prošlogodišnje 18, a Francuska bez promena na 20. mjestu.

Najnesrećnije zemlje, prema mišljenju UN, jesu Liban i Avganistan, koji je na poslednjem mestu.

Prvi svetski izveštaj o sreći objavljen je 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari