Firer oslobođen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Goran Davidović Firer, vođa zabranjenog Nacionalnog stroja, pravosnažno je oslobođen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

Ovo je objavio novosadski Portal 021. Apelacioni sud je na sednici 6. marta preinači odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka.

Davidović se žalio na odluku Višeg suda od 30. oktobra 2018. godine. U istom predmetu ukinuta je i presuda drugooptuženom Nedeljku Pešiću, koji je bio osuđen na godinu i dva meseca zatvora.

Veće sudija koje je oslobodilo Davidovića činili su predsednik veća, sudija Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su doneli jednoglasno.

Kako se navodi u drugostepenoj presudi, prvostepena presuda Višeg suda pobijena je zbog „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“,jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića, te da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo .

Prema važećem zakonu i Ustavu, osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena.

Posle više najava pripadnici Nacionalnog stroja okupili su se 7. oktobra 2005. na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, a u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja u znak protesta protiv tog okupljanja. Tom prilikom izbio je incident kada je učesnike šetnje „Stop fašizmu“ u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Uhapšena je veća grupa članova Nacionalnog stroja, a samo su osuđeniDolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle višegodišnjeg odlaganja suđenja, sklopili sporazum sa Višim tužilaštvom o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.

Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina koliko je trajao postupak nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima, on se nalazi u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari