Fond za mlade talente tvrdi da studenti ne mogu da dobiju dve stipendije: Poznato konačno rešenje 1Foto: Danas/Kristina Bondžulić

Skoro sedam dana nadležni iz dva ministarstva – prosvete i nauke, tragali su za „rešenjem u najboljem interesu studenata“, kako su navodili u svojim izjavama, a cela priča o duplim stipendijama je završena tako što se stara praksa, za koju je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je nezakonita, nastavlja i ove godine.

Posle poziva Ministarstva prosvete studentima koji su korisnici stipendije tog ministarstva za školsku 2022/23. godinu, a nalaze se i na spisku dobitnika stipendije Fonda za mlade talente „Dositeja“, da vrate isplaćen novac, Ministarstvo prosvete je odustalo od potraživanja sredstava.

To je juče potvrdio v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević, koji je rekao da da studenti neće morati da vrate novac.

On, međutim, nije precizirao kakav je status stipendista Ministarstva prosvete koji su se našli i na rang-listi dobitnika stipendije „Dositeja“ takođe za tekuću školsku godinu, zbog čega je Danas odgovor potražio od Fonda za mlade talente (koji radi u okviru Ministarstva nauke).

„Sa stanovišta Fonda za mlade talente, kao i prethodnih godina, ne postoji nikakva smetnja u zaključivanju ugovora sa dobitnicima stipendije „Dositeja“, ukoliko oni nisu istovremeno korisnici i neke druge stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije. To znači da u slučaju da je dobitnik stipendije „Dositeja“ istovremeno dobitnik i neke druge stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu, pre potpisivanja ugovora sa Fondom za mlade talente, potrebno je da se izjasni koju stipendiju će koristiti“, glasi pisani odgovor koji je redakcija Danasa dobila od Fonda.

Iz ovog odgovora nameće se nedvosmislen zaključak da će stipendisti Ministarstva prosvete morati da vrate novac ukoliko žele i „Dositeju“ ili će, ako ne žele da se odreknu isplaćenog novca, morati od „Dositeje“ odustanu.

Šta kažu u Fondu za mlade talente?

Kako se u sve to uklapa izjava v. d. ministra prosvete, bilo je naše dodatno pitanje, na koje su nam iz Fonda odgovorili sledeće:

„Sa stanovišta Fonda nemoguće je istovremeno primati dve stipendije. Dakle, ukoliko student želi da primi stipendiju „Dositeja“ mora se odreći stipendije Ministarstva prosvete počevši od jula 2023. godine. Budući da je ministar Milićević rekao da studenti neće vraćati isplaćene rate stipendije, to onda u praksi znači da im se od momenta potpisivanja ugovora za „Dositeju“ primanje stipendije Ministarstva prosveta samo stopira, nakon čega sledi isplata “Dositeje”. Ovo je praksa od prethodnih godina“, pojasnili su iz Fonda za mlade talente.

Upravo je DRI za tu „praksu iz prethodnih godina“ utvrdio da je nezakonita.

U izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja koji se odnosi na stipendiranje studenata iz republičkog budžeta za tri školske godine – 2018/19, 2019/20. i 2020/21, utvrđeno je da je nakon stipendija Ministarstva prosvete (MP) više od 1.000 studenata godišnje primalo i stipendiju za mlade talente u zemlji iako nije dozvoljeno primati više stipendija iz budžeta Republike Srbije za istu školsku godinu.

„Prema odredbama ugovora o studentskoj stipendiji, koje studenti zaključuju sa Ministarstvom prosvete, kao i ugovora o stipendiranju mladih talenata u zemlji, koje studenti zaključuju sa Ministarstvom omladine (Fond je u vreme revizije bio u sastavu tog ministarstva prim.aut.), nije dozvoljeno da studenti istovremeno, odnosno za istu školsku godinu, primaju dve ili više stipendija iz budžeta Republike Srbije“, piše u izveštaju DRI.

A upravo će se to desiti i ove godine.

Pitali smo DRI šta će povodom svega navedenog preduzeti. Njihov odgovor čekamo.

Koliko novca sleduje studentima?

„Obična“ stipendija Ministarstva prosvete iznosi 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 rata. U junu je isplaćena deveta rata, što znači da su studenti do sada dobili ukupno 117.000 dinara. Oni koji su prošli na konkursu za „Dositeju“ moraće da se odreknu samo poslednje rate, čija isplata je planirana na jul.

Što se tiče stipendije MP za izuzetno nadarene studente, ona mesečno iznosi 24.000 dinara za osnovne i master studije, a isplaćuje se u 12 rata. U junu je isplaćena deveta rata, što znači da je akademcima na račune leglo 216.000 dinara, a ukoliko su dobili i „Dositeju“, ostaće bez tri rate stipendije MP.

Svima njima na ime „Dositeje“ sleduje po 320.000 dinara, što je ukupan iznos koji se zbog kasnog raspisivanja konkurs, uglavnom isplaćuje odjednom.

Dodatna povoljnost je i tromesečna plaćena praksa koja za sve studente iznosi 40.000 dinara mesečno, uz mogućnost produženja do devet meseci.

Iako iz Fonda za mlade talente kažu da „nijednog trenutka nisu tražili nikakav povrat novca, budući da nisu ni organizator, niti davalac stipendije Ministarstva prosvete“, upravo je ovaj Fond morao kontrolisati pri zaključenju ugovora jesu li studenti već dobili neku drugu stipendiju iz državnog budžeta, budući da je njihov konkurs raspisivan posle konkursa MP.

Ministarstvo prosvete jeste pozvalo studente da vrate isplaćen novac jer im je takvu preporuku uputio DRI, ali i zbog toga što je jasno da bi najveći broj studenata izabrao da prima „Dositeju“ jer donosi više novca.

U celoj priči sporno je i to što na nivou države ne postoji uspostavljen informacioni sistem kako bi se pratilo ko su dobitnici stipendija iz republičke kase, što je i sam v.d. ministra prosvete juče rekao.

Dodatni, objektivan problem za studente je činjenica da Ministarstvo prosvete i Fond za mlade talente raspisuju konkurse u različito vreme, pa se tako dogodilo da stipendisti Ministarstva do sada dobiju novac za devet rata, a da se tek nedavno objavi konačna rang-lista dobitnika „Dositeje“.

Nadležni obećavaju da će već za narednu školsku godinu aktivnosti dva ministarstva biti sinhronizovane, što u praksi znači da će većem broju studenata biti omogućeno da dobiju stipendije koje finansira država.

Ako, međutim, do tada ne bude uspostavljen i informacioni sistem lako se može ponoviti da neko pored stipendije MP ili „Dositeje“ bude korisnik i stipendije koju dodeljuju lokalne samouprave, što se takođe do sada dešavalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari