Fondacija Alek Kavčić: Izdavačka kuća Klet tužila fondaciju 1Aleksandar Alek Kavčić Foto: N1

Izdavačka kuća „Klet“ (Klett) tužila je fondaciju Alek Kavčić i, kao privremenu meru koja treba da traje do okončanja postupka, zatražila od suda da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com i mogućnost naručivanje udžbenika preko njega.

Klet je tužbu podneo, kako su naveli, zbog „nelojalnog ponašanja fondacije koje može da stvori štetu tužiocu, nudeći udžbenike za dva dinara po stranici“, a smatraju da su do sada oštećeni za 3,66 miliona dinara.

Fondacija je u saopštenju ocenila da „tužba sadrži neistine“, a dodaju i da su za sudski proces pripremili „mnoštvo dokaza o korupciji koja prati izbor udžbenika po školama“.

„Sve ćemo dostaviti sudu. Nakon toga, spremni smo i da sve podelimo sa medijima. Imamo pisana svedočenja izdavača koji svoju korupciju pravdaju korupcijom drugog izdavača. I to sve traje godinama, a sve na štetu roditelja osnovaca“, navodi se u saopštenju.

Fondacija je navela da su joj pojedini mediji potvrdili da su neki od tekstova koji su u poslednja dva meseca izlazili o besplatnim udžbenicima, fondaciji Alek Kavčić, kao i o samom profesoru Kavčiću, zapravo plaćeni, a da će sudskim putem tražiti da se objavi ko je plaćao te tekstove.

Aleksandar Alek Kavčić, profesor na Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, u SAD, počeo je od januara da nudi besplatne udžbenike za obrazovanje u Srbiji, koji su u elektronskoj formi na internetu, a koji su bili dostupni i za štampu.

Taj potez je kritikovalo više izdavačkih kuća, uz tvrdnje da se time narušavaju autorska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari