Formirati nezavisno telo za borbu protiv femicida: Kampanja udruženja FemPlatz u okviru kampanje "Koja je sledeća" 1foto Oslobođenje

Udruženje građanki FemPlatz će u okviru kampanje „Koja je sledeća“ u narednih mesec dana organizovati niz aktivnosti sa ciljem da se formira nezavisno telo za borbu protiv femicida, u skladu sa inicijativom koju je podržalo više od 70 organizacija civilnog društva, saopštio je danas to udruženje.

U saopštenju se navodi da je od početka ove godine ubijeno šest žena, a da prethodnih godina, u proseku svake dve nedelje, najbliži član porodice ubije jednu ženu u Srbiji.

Osam od 10 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u poslednje tri godine dogodilo se najmanje 86 femicida, ukazalo je Udruženje

„Nadležni državni organi ne reaguju na naše zahteve i ne informišu javnost o preduzimanju bilo kakvih mera povodom velikog broja ubijenih žena. Zbog toga tražimo uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji“, istaklo je udruženje građanki.

Programska direktorka FemPlatz Kosana Beker istakla je da je uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida obaveza Republike Srbije, u skladu sa preporukom specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija, što je potvrđeno i nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja prema ženama.

„To je prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena“, rekla je Kosana Beker i istakla da se kampanjom „Koja je sledeća“ traži uspostavljanje ovog tela, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja.

Nasilje prema ženama je najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama. Na globalnom nivou, svakih 11 minuta jednu ženu ubije partner ili član porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.