Forum beogradskih gimnazija: Vlada da preispita odluku o završetku nastavne godine 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Forum beogradskih gimnazija pozvao je Vladu i Ministarstvo prosvete da preispitaju odluku o završetku nastavne godine 6. juna i pruže učenicima mogućnost da završe ovu školsku godinu na koliko-toliko regularan način, kako je i planirano školskim kalendarom.

Forum beogradskih gimnazija, odluku Vlade Republike Srbije o ranijem završetku nastavne godine, smatra ishitrenom i nedovoljno promišljenom.

Forum beogradskih gimnazija smatra da je Vlada Republike Srbije, zaključkom o ranijem završetku nastavne godine nanela više štete nego koristim obrazovnom sistemu Srbije ozbiljno poljuljanom nakon tragedije koja nas je zadesila početkom maja. “Indikativno je da zaključak koji je donela Vlada nije praćen jasnim instrukcijama Ministarstva prosvete, što bi moglo ukazivati da je donet bez konsultacija sa onima koji su nadležni da odlučuju o obrazovnoj politici”, navodi se u saopštenju.

Forum ne smatra odluku o skraćenju nastavne godine u velikoj meri spornom jer nije prvi put da nam se ono dešava, ali ukazuje da je problematičan način na koji je ona doneta i trenutak u kojem je doneta.

“Apsolutno smo sigurni da bi prekid školske godine neposredno nakon tragedije u “Ribnikaru”
bio potpuno opravdan, ali podsećanja radi, Ministarstvo prosvete je tada insistiralo da se već sutradan sve škole, osim “Ribnikara”, vrate normalnoj nastavi, kao da se ništa nije dogodilo. Takođe, kada su nastavnici odlučili da iz poštovanja prema stradalima ne održe nastavu tokom jednog dana, iz Ministarstva im je zamereno što u tom trenutku nisu sa svojim učenicima. Ne znamo šta se promenilo mesec dana kasnije u stavu, ali smo sigurni da ovakva odluka neće doprineti postraumatskom oporavku učenika i zaposlenih u prosveti, kao ni oporavku društva u celini”, poručili su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari