Frensis Ford Kopola: Cosa nostra 1Foto: EPA/MIKE NELSON

Filmski jubilej – 45 godina od prvog prikazivanja kultnog ostvarenja „Kum“, obeležen je na festivalu Trajbeka u Njujorku…

… gde su se okupili reditelj Frensis Ford Kopola i glumci Al Paćino, DŽejms Kan, Robert Duval, Dajan Kiton, Talija Šajer i Robert de Niro (koji je i organizovao ovaj događaj kao osnivač ovog festivala). Iako je danas klasik svetske kinematografije, koji je 1972. za samo 18 nedelja prikazivanja u lokalnim bioskopima zaradio više od sto miliona dolara, osvojio tri Oskara, jednu nagradu BAFTA i pet Zlatnih globusa, pre početka snimanja niko od producenata nije verovao u filmsku verziju sage o nastanku italijanske mafije u Americi.

Adaptaciju romana Marija Puza prvobitno je trebalo da režira Serđo Leone, a kada je on odbio, na spisku je bilo još nekoliko imena – Kosta Gavras, Elija Kazan, Artur Pen, Piter Jejts, Piter Bogdanovič… Kopola nije bio ničije izbor, ali se kao mlad, iako ne i nepoznat reditelj (sa DŽordžom Lukasom već je napravio nagrađivani naslov „Američki grafiti“), našao tu najviše zbog svog italijanskog porekla. Ipak studio Paramaunt nije bio zadovoljan. Tokom prvih dana snimanja pričalo se da će ga zameniti, jer nisu bili zadovoljni glumcima koje je izabrao, pre svega zbog Al Paćina i Marlon Branda. Na kraju je filmska priča o porodici Korleone ipak završena, a usledila su i dva nastavka, od kojih je poslednji bio manje uspešan, dok je „Kum 2“ nagrađen sa čak šest Oskara. Korleone je često isticao da „Kuma“ čine dva filma, a da je treći epilog te priče koja je čak trebalo da nosi i drugi naslov.

Pored trilogije „Kum“, režirao je i filmove „Apokalipsa danas“ i „Prisluškivanje“ za koje je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, kao i još mnogo kultnih naslova poput „Drakule“… Za razliku od svojih pojedinih kolega, Kopola je prestao da se bavi režijom dok je još bio na vrhuncu svog stvaralaštva, sa prvim lošijim filmovima. Danas je uspešan producent, dok se režijom bave, i to s velikim uspehom, njegova deca – Roman i Sofija.

„Kada ostarite, sve ste bliži suštini onoga što zaista jeste. Ja sam Italijan, kao i moj otac, kompozitor filmske muzike, kao i moja sestra Talija, glumica… Film je naš porodični biznis. Slobodno možete da kažete cosa nostra (smeh). Ali ga radimo odlično, zar ne?“, kaže reditelj.

Rođen je 7. aprila 1939. godine. Njegov drugi sin Đan Karlo, koji se takođe bavio glumom, poginuo je sa 22 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari