Fridom haus: Kritike zbog izbora, Savamale i medija 1Foto: Milorad Đurović

Dug izborni proces tokom prethodne godine, zbog koga je upravljanje zemljom bilo u drugom planu, narušavanje vladavine prava u noći rušenja u Savamali, i nedostatak slobode medija, doprineli su da stepen demokratskog razvoja u Srbiji bude na najnižoj lestvici od 2005, ocenila je organizacija Fridom haus.

Ocena demokratske vladavine pogoršana je zbog toga što je upravljanje zemljom tokom 2016. godine bilo u drugom planu u odnosu na, kako se navodi u izveštaju, nerazumno dug izborni ciklus i formiranje vlade.

Ova organizacija je ocenila da su uslovi izborne trke bili „očigledno nejednaki“ u korist vladajućih partija zbog brojnih neregularnosti na dan parlamentarnih izbora. U izveštaju se navodi da nije jasno zašto je premijer Aleksandar Vučić smatrao da su potrebni vanredni parlamentarni izbori da bi, kako je govorio, obnovio mandat u cilju nastavka reformi i puta ka EU, imajući u vidu da je njegova vlada imala podršku najmanje četiri petine poslanika.

„Vučić i njegova SNS su jasno želeli da obezbede još četiri godine na vlasti dok su još imali veliku javnu podršku, a među opozicijom je i dalje vladala zbrka“, navodi se u izveštaju i dodaje da je vlada formirana tek sredinom avgusta, što znači da je Srbija bila bez funkcionalne vlade većinu godine.

Fridom haus je ocenio i da je značajan bio „specifičan incident u kojem je omogućeno rušenje privatnog vlasništva i napravljen prostor za projekat za razvoj nekretnina koji ima podršku Vlade“, te da je „slučaj Savamala“ pokazao da „vladavina prava može, na neki period, biti suspendovana kada to odgovara srpskim zvaničnicima“. S druge strane, aktivnost civilnog društva bila je vidljiva i u načinu na koji su mnogi građani odgovorili na negativne događaje, naveo je Fridom haus, podsetivši na proteste grupe „Ne da(vi)mo Beograd“ i demonstracije u Novom Sadu zbog otpuštanja novinara i urednika RT Vojvodina. U izveštaju se navodi i da „nije bilo pozitivnih događaja u sferi medija“ a da su se novinari žalili na politički pritisak, kao i da je autocenzura bila rasprostranjena. „Istraživački novinari, posebno, i dalje su se suočavali sa čestim pretnjama i pokušajima zastrašivanja“, piše u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari