Gajović: Ne postoje uslovi za faktičko gašenje Tanjuga 1Foto: UNS (arhiva)

Dok novinska agencija Tanjug, koja posluje iako je pravno ugašena odlukom Vlade Srbije davnog oktobra 2015, zalaže vredna umetnička dela da bi isplatila dugove, državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović objašnjava za Danas da se „uslovi za faktičko gašenje Tanjuga pravno i zakonski nisu stekli“.

U dugove agencije Tanjug, koja je 2016. godinu završila sa gubitkom od 51,3 miliona dinara, sada se ubraja i onaj za porez na imovinu od oko 5,7 miliona dinara, zbog čega je Tanjug založio 205 umetničkih dela kako bi odložio njihovo plaćanje.

Ovaj dug nastao je za korišćenje državnog zemljišta, izvestio je CINS, otkrivši pritom da Tanjug ima pravo na korišćenje njiva i objekata u beogradskim opštinama Čukarica i Zemun.

Kako javno preduzeće Tanjug može da poseduje imovinu – koristi državno zemljište, i daje u zalog umetnička dela, još uvek nije jasno.

Državni sekretar objašnjava da se Ministarstvo kulture i informisanja ne bavi finansijama i dugovanjima nijednog medija, te da zato nemaju informacije kako Tanjug raspolaže ovom imovinom.

– To se odnosi i na agenciju Tanjug, koja od 2015. godine posluje po tržišnim principima, tačnije, ne finansira se iz budžeta Republike Srbije, naveo je Gajović. Što se tiče razrešenja njenog statusa, dodaje on, „neki stavovi u tom smislu su sadržani u dokumentu Strategije razvoja sistema javnog informisanja, čija se javna rasprava očekuje“.

Na pitanje kako se zbirka od 197 slika i osam skulptura našla u Tanjugu i zašto Tanjug njome slobodno raspolaže, Gajović odgovara da je „arhiva agencije Tanjug stvarana dugi niz godina i odlukom Vlade je preneta u Arhiv Jugoslavije. Što se tiče zbirke dela koja pominjete, pretpostavljamo da Direkcija za imovinu Republike Srbije vodi računa o tome“.

Ipak, od Direkcije za imovinu nismo dobili nikakve informacije o imovini kojom Tanjug raspolože, odnosno kojom bi država trebalo da raspolaže.

Zatražili smo od Tanjuga po zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ali odgovor još uvek nismo dobili. Ni direktorka Branka Đukić nije odgovarala na naše pozive.

Dugovi

Tanjug je u obrazloženju za odlaganje duga od poreza na imovinu, zbog koga je založio pomenuta dela, naveo da ne može da ga isplati odmah jer bi im to „nanelo bitnu ekonomsku štetu“, što je Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za javne prihode, prihvatio i dopustio plaćanje na rate. Da li Tanjug uredno isplaćuje ovo dugovanje, kao i da li ima još dugova, od pomenutog Sekretarijata nismo saznali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.