Gde će Šapčani za prvomajske praznike i šta su im nadležni zabranili? 1Planina Cer Foto: privatna arhiva /Danas

Zbog svoje blizine, ali i raskošne i netaknute prirode, planina Cer je omiljeno izletište Šapčana. Nadležni napominju da se, osim uživanja u prirodi i dobre zabave, moraju poštovati i određena pravila.

Cer je zanimljiv i zbog svoje bogate istorije, na koju su ljudi ovog kraja posebno ponosni. Ova planinska lepotica obiluje brojnim šumskim stazama za pešačenje i za planiniski biciklizam, uz neverovatan pogled sa vidikovaca, koji svojom lepotom očaraju posetoce.

Gde će Šapčani za prvomajske praznike i šta su im nadležni zabranili? 2
Ana Pavlović na Kosaninom gradu Cer Foto: privatna arhiva /Danas

Ana Pavlović, stručni turistički vodič za planinu Cer, ističe zanimljiv podatak, da je vazduh ovde prve kategorije, što dovoljno objašnjava zašto Šapčani iz gradske gužve i zagađenog vazduha, rado “beže” na Cer.

Za sve koji će prvomajski izlet sa porodicom i prijateljima provesti na ovoj planini važe i određena pravila.

“Preporuka , ali i zahtev svima je, da se odgovorno ponašaju u prirodi. To podrazumeva oprez da se ne uznemiravaju životinje i ne oštećuju gnezda. Paziti da se ne ugrožavaju kulturno-istorijski spomenici i arheološka nalazišta, kao što su Trojanov grad, Kosanin grad i Spomen kompleks Cerskim junacima u Tekerišu. Zabranjeni su grafiti, uzimanje kamenja „za uspomenu“, bacanje smeća, pravljenje roštilja i loženje vatre na arheološkim lokalitetima”, ističe sagovornica Danas.

Za one koji ne poznaju dobro Cer i nisu sigurni u šumske staze, ne treba da skreću sa glavnih puteva.

“Uvek sobom nosite mobilni telefon, flašicu vode i nešto slatko. Ne palite vatru na otvorenom mestu u prirodi. Ložite je samo kod Planinanrskog doma, na mestima koja su za to predviđena. Kada završite izlet i krenete kući, treba obavezno proveriti da li je vatra ugašena”, kaže Pavlović.

Gde će Šapčani za prvomajske praznike i šta su im nadležni zabranili? 3
Planina Cer Foto: privatna arhiva /Danas

Građani koji primete požar na otvorenom, treba odmah o tome da obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193, policiju na 192 ili operativni centar Sektora za vanredne situacije na 1985.

“Smeće se odlože u kontejner, koji se nalazi na Lipovim vodama, preko puta crkve ili se ponese i baci u prvi kontejner u gradu. Zbog ranijih iskustava, treba reći i da drvene ograde sa privatnih imanja ne treba koristiti za loženje vatre. U šumi ima dosta otpalog granja i suvaraka kojima može da se naloži vatra”, objašnjava Pavlović.

“Ukoliko u toku šetnje osetite neke zdravstvene tegobe, a udaljili ste se suviše od Planinarskog doma na Lipovim vodama, sedite pored puta na zemlju, panj, bilo šta što vam je najbliže i pozovite Hitnu pomoć ili Vodičku služba na Ceru. Ukoliko niste sigurni u kom delu Cera se nalazite, mi ćemo se potruditi da vas lociramo i pošaljemo pomoć dok ne stigne Hitna pomoć. Ukoliko vaš mobilni telefon nema dometa, neka vas ne bude sramota da vičete pomoć, jer planina prenosi zvuke”, savetuje naša sagovornica.

Gde će Šapčani za prvomajske praznike i šta su im nadležni zabranili? 4
Cer Foto: privatna arhiva /Danas

Građani bi trebalo da se obuku i opreme u skladu sa periodom godine u kojem se nalazimo, što podrazumeva obavezne planinarske cipele ili patike sa gumenim đonom. U slučaju kiše potrebno je poneti kišnu kabanicu ili vodootpornu jaknu.

“Planina Cer predstavlja prirodno i kulturno bogatstvo od nacionalnog značaja. Molimo vas da pomognete da i dalje ostane oaza netaknute i raskošne prirode, tako što ćete se pridržavati preporuka o boravku u prirodi”, poručuje Pavlović.

Tradicionalno, svake godine za prvomajske praznike, organizuju se tematske eko-etno turističke šetnje kroz prirodu, svakoga dana, od 30. aprila do 3. maja.

Turističke šetnje kreirane su sa ciljem da se učesnici tura upoznaju sa prirodom, tradicijom, legendama, mitovima, običajima lokalnog stanovništva i bogatim istorijskim nasleđem područja planine Cer.

Polazak je u 10,30 na Lipovim vodama, ispred Planinarskog doma, dužina tura je osam kilometra i traju četiri sata.

Organizatori napominju da u njima mogu svi da učestvuju, jer teren nije naporan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari