Gde su bili Mladić i Karadžić 1998. godine? 1Foto: Bojan Cvejić. Fotografisano sa Samsung Galaxy A8 A530F

Osim problema Kosova, među aktuelnim vestima aprila 1998. godine u Danasu postavljalo se i pitanje šta će biti sa Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, koje je tražio Hag, a Srbija odbijala da ih izruči.

List Danas pozivajući se na američku agenciju AP piše da se general Ratko Mladić nalazi negde u Srbiji, u nekom od dobro čuvanih vojnih kompleksa. Zapadni diplomatski izvori rekli su za AP da se Mladić preselio pre oko godinu dana iz Han Pijeska nakon što je imao blaži moždani udar, a pre toga je tamo vreme provodio „gajeći pčele i koze“.

„Mladić se često viđao u Srbiji u kupovini, na fudbalskim utakmicama, na sinovljevoj svadbi i kako se kupao u moru u Crnoj Gori“, piše AP.

Srbija je u to vreme odbijala da izruči optužene za ratne zločine, jer je tadašnji Ustav zabranjivao ekstradiciju.

„Zašto zapadni funkcioneri naizgled zanemaruju Mladića dok se često oglašavaju o hapšenju Karadžića koji nije viđen u javnosti od septembra 1996. godine. Dok se potraga za Karadžićem pojačava, Mladić u tišini ostaje na slobodi“, primećuje AP.

Tih dana oglasio se i premijer Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da Vlada RS nema instrumenata da isporuči Karadžića, ali da nema ni mogućnosti da spreči njegovo hapšenje. Zato je Dodik rekao da je najbolje da Karadžić ode u Hag dobrovoljno.

Londonski Tajm, takođe prenosi Danas pre 20 godina, donosi vest da je počelo prikupljanje dokaza protiv Mladića i Karadžića. Nedaleko od Zvornika na mestu gde se sumnja da su sahranjene žrtve masakra u Srebrenici počelo je iskopavanje.

Od ostalih tema, nastavljaju se pripreme i reakcije na referendum o Kosovu za koji su te sedmice bili odštampani listići.

Agencija Rojters istovremeno izveštava da više nema načina da se izbegne sukob i da je „krvav obračun na Kosovu neminovan“.

Izdvajamo još i da je portparol SPS Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za Danas da se „ne zaljubljuje u stranke koje menjaju mišljenje da bi se približile socijalistima“, a Milo Đukanović da „nije protiv Miloševića, već da želi dobro svojoj zemlji“.

Zbog narušavanja izborne tišine decembra prethodne godine, tih dana su saslušani urednici Vremena, Blica, Demokratije i Dnevnog telegrafa.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Gde su bili Mladić i Karadžić 1998. godine? 6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari