Gde su danas i čime se bave bivši ministri prosvete? 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja/MO)

Nakon petooktobarskih promena u Srbiji i formiranja Vlade na čijem je čelu je bio Zoran Đinđić, u Srbiji se promenilo devet ministara prosvete, a samo jedan „izgurao“ je skoro dva mandata. Istraživali smo gde su i čime se danas bave bivši ministri prosvete.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji funkcioner Građanskog saveza Srbije Gašo Knežević vodi je resor prosvete u Đinđićevoj vladi, od 2001. do 2004. godine i do danas ostao najprepoznatljivija ličnost kada se pomene tema reforme obrazovanja.

Po okončanju ministarskog mandata vratio se profesuri na Pravnom fakultetu. Preminuo je u martu 2014. godine.

Od „Gašine reforme“ danas gotovo da ništa nije ostalo, a prva koja je sa većinom njegovih zamisli raskrstila bila je Kneževićeva naslednica Ljiljana Čolić, profesorka na katedri za orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Na čelo Ministarstva prosvete došla kao kadar Demokratske stranke Srbije.

Njen kratkotrajni mandat je okončan ostavkom koju je podnela tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, zbog „problema i teškoća koje su se pojavile u radu Ministarstva prosvete, od kojih su neki počeli da se održavaju i na ukupan rad vlade“.

Ostavka Čolićeve zapravo je bila epilog pritiska javnosti zbog njene namere da se iz planova i programa biologije za osmi razred izostavi Darvinova teorija učenja.

Nakon toga Čolić se vratila na Filološki fakultet gde je radila do penzionisanja. Na toj visokoškolskoj ustanovi trenutno je angažovana na master i doktorskim studijama, što je potvrdila za Danas.

Politikom se sada aktivno ne bavi, ali je, kako je kazala, u izvesnoj meri aktivna u društvenom životu.

U fotelju ministra prosvete potom je seo Slobodan Vuksanović, koji je takođe bio kadar DSS-a.

Po okončanju mandata Vuksanović je jedno vreme predavao na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru predmete književnost za decu, metodiku nastave književnosti i teoriju književnosti.

Na osnovu drugog doktorata danas predaje na Univerzitetu MB Beograd predmete poslovnu etiku i sociologiju.

Osim na fakultetu, u poslednje četiri godine radi i kao direktor Pedagoškog muzeja.

Vuksanovića je u Ministarstvu prosvete zamenio Zoran Lončar, koji je prethodno bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

– Danas sam profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, što sam bio i pre i za vreme ministarskih mandata u Vladi. U političkom životu ne učestvujem već više od deset godina i nisam član DSS-a, niti bilo koje druge političke stranke – kaže za Danas Lončar, kome su u vreme dok je vodio resor prosvete zamerali što se više bavio Kosovom.

„Vladavina“ kadrova DSS-a prekida se 2008. kada je na čelo Ministarstva prosvete izabran visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović.

Na tom mestu ostao je do 2013, kada je smenjen u rekonstrukciji tadašnje Vlade. Odluku o njegovoj smeni donelo je Predsedništvo Socijalističke partije Srbije, a taj potez iznuđen je nakon što su u junu te godine „provaljeni“ testovi iz matematike za malu maturu, pa je ispit odložen.

Nekadašnju profesoru na Megatren univerzitetu Obradović je u međuvremenu zamenio angažmanom na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu, a iz poslaničkih voda otisnuo se u diplomatiju.

Trenutno je ambasador Stalne misije Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.

Posle Obradovićevog odlaska iz Ministarstva prosvete kao nestranačka ličnost, na predlog SPS-a, resor prosvete je kratko vodio profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Tomislav Jovanović.

Danas je penzionisani profesor te visokoškolske ustanove i radi u Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu.

Njega je u aprilu 2014. nasledio Srđan Verbić, koji je na čelo Ministarstva prosvete došao iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Verbić je u Vladi Aleksandra Vučića bio kao nestranačka ličnost, često opstruisan od strane naprednjaka, a tokom njegovog mandata održan je poslednji veliki štrajk prosvetnih radnika koji je ujedinio sve reprezentativne sindikate obrazovanja. Na funkciji ministra je ostao do avgusta 2016.

Gde su danas i čime se bave bivši ministri prosvete? 2
Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Prilikom primopredaje dužnosti svom nasledniku Mladenu Šarčeviću, koji je takođe u Vladu ušao kao nestranačka ličnost, rečeno je da će Verbić ostati u Ministarstvu prosvete, što se ipak nije obistinilo.

Verbić je karijeru nastavio na Fakultetu za finansije, ekonomiju i administraciju (FEFA) gde, kako nam je rekao, trenutno predaje statistiku i analizu podataka. Radi i kao konsultant za domaće i međunarodne organizacije u oblasti obrazovanja i inovacija.

Mladen Šarčević je po završetku ministarskog mandata angažovan kao savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić za obrazovanje.

Nakon što ga je u Ministarstvu prosvete nasledio socijalista Branko Ružić, Vlada Srbije je konstituisala Savet za strateška pitanja i reforme u oblasti obrazovanja kojim je, kako je bilo najavljeno, trebalo da predsedava Brnabić, a za kopredsednike su bili izabrani Šarčević i Ružić.

Taj savet nikada nije profunkcionisao, a nezvanično se pričalo da su Šarčević i Ružić radili na dva koloseka, svako iz svog domena u oblasti obrazovanja. Upućeni kažu da se isto dešava i danas.

U novembru prošle godine Šarčević je izabran za poverenika Saveta za obrazovanje, nauku i tehnologiju, koji je formirao beogradski odbor Srpske napredne stranke.

Da se visoko kotira u stranci potvrđuje to što je nedavno izabran za v.d. direktora Službenog glasnika. Uskoro će biti zadužen i za Zavod za udžbenike, koji bi trebalo da postane poseban sektor unutar Glasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari