Dvojica najbogatijih Amerikanaca, osnivač Majkrosofta Bil Gejts i vlasnik Berkšir hataveja Voren Bafet pokušaće da ubede milionere i milijardere da u dobrotvorne svrhe ustupe polovinu svog bogatstva. U akciji pod nazivom „Obavezivanje na davanje“, oni su od američkih milijardera zatražili da se javno i pismeno obavežu da će za života ili posle smrti, polovinu svog bogatstva ostaviti u dobrotvorne svrhe.


Bafet, koji ima oko 47 milijarde dolara, obećao da će ustupiti 99 odsto svog bogatstva i da će sebi i svojoj porodici ostaviti samo „najosnovnije“, a ostalo dati u dobrotvorne svrhe. On je sa Gejtsom i njegovom ženom Melindom u poslednjih godinu dana organizovao seriju večera sa bogatim Amerikancima, kako bi ih nagovorili da preduzmu ovaj filantropski potez, prenosi Rojters.

Za sada su četiri milijardera najavila da će objaviti takvu obavezu – tajkun iz oblasti nekretnina Eli Broud, preduzetnik Džon Dor, medijski magnat Geri Lenfest i bivši predsednik Cisko sistema Džon Morgridž, ali sume koje su se obavezali daju, još nisu saopštene.

Bil i Melinda već donirali 28 milijardi

Prema ovogodišnjoj listi magazina Forbs, Gejts je sa 53 milijarde dolara drugi najbogatiji čovek sveta, a Bafet treći sa 47 milijardi. Bil i Melinda Gejts su do sada donirali više od 28 milijardi dolara svojoj fondaciji, koja je za 16 godina postojanja dala više od 22 milijarde dolara za poboljšanje zdravstvenih uslova u siromašnim zemljama, i poboljšanje života siromašnih u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari