Turski premijer Redžep Tajip Erdogan poklekao je pod pritiscima sekularista i generala zemlje kada je u utorak objavio da se neće kandidovati za predsednika. Umesto sebe, on je imenovao ministra inostranih poslova Abdulaha Gula koji je predvodio turske napore u cilju pridruženja EU i koji je viđen kao prikladniji izbor za protivnike vladajuće Partije Za Pravdu i razvoj kojoj pripada Gul.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan poklekao je pod pritiscima sekularista i generala zemlje kada je u utorak objavio da se neće kandidovati za predsednika. Umesto sebe, on je imenovao ministra inostranih poslova Abdulaha Gula koji je predvodio turske napore u cilju pridruženja EU i koji je viđen kao prikladniji izbor za protivnike vladajuće Partije Za Pravdu i razvoj kojoj pripada Gul. Međutim, odluka će malo verovatno rešiti hronične tenzije između islamista, internacionalista i reformista, s jedne strane, i nacionalista, sekularista i konzervativaca, s druge strane.
Glavna opoziciona Republikanska narodna partija zapretila je da će bojkotovati glasanje u petak u parlamentu o nominaciji Gula, ali mnogi posmatrači kažu da je malo verovatno da će takva taktika blokirati Gulovu nominaciju. Turski analitičari vide Gula kao bolji izbor za vojno rukovodstvo koje sebe smatra braniteljima sekularne države. General Jašar Bujukanit izjavio je nedavno da bi novi predsednik trebalo da se pridržava sekularnih principa, „ne samo u svetu, već u suštini“, što su napomene koje se mogu shvatiti kao upozorenje protiv Erdoganove kandidature.
„Vojska je već jasno ukazala da bi između Erdogana i Gula odabrala Gula“, izjavio je Suat Kinikioglu, direktor ogranka u Ankari Nemačkog maršal fonda iz SAD. “ Gul razume spoljni svet bolje, dobro govori engleski i može da radi sa spoljnim svetom. On sluša savete birokrata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari