Generalni izvestilac PSSE o Evroprajdu: Jednakost, sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

„Najava predsednika Srbije ovog vikenda da bi Evroprajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući je korak unazad i za ravnopravnost i za demokratiju“, izjavio je danas Kristof Lakroa generalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o pravima LGBTI osoba.

„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo – ali reči nisu dovoljne“, dodao je on.

Rekao je i da se jednakost može postići samo aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju.

„LGBTI osobe i dalje često osećaju da moraju nešto da kriju“, rekao je on. „Događaji ponosa su vitalni izvor snage i solidarnosti i daju ključnu vidljivost borbi za LGBTI ravnopravnost. Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno ukazao, i kao što je Skupština ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem – zabrana jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati,” rekao je Lakroa.

„Srbija je napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda. Gostovanje Evro prajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji“, rekao je Lakroa. „Evropa gleda. Nemojte krenuti pogrešnim putem“, naglasio je izvestilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari