Vlado Georgiev optužio direktora SOKOJ-a za proneveru četiri miliona evra 1Foto: FoNet/Marko Mišić

Poznati kantautor Vlado Georgiev nazvao je sebe uzbunjivačem, iznoseći za Danas niz nepravilnosti koje su se, kako kaže, odigrale u nedelju 22. decembra na vanrednoj Skupštini organizacije muzičkih autora Srbije – SOKOJ.

Georgiev je optužio direktora SOKOJ-a Dejana Manojlovića za proneveru novca autora, a o svemu, ističe, ima neoborive dokaze. Skupština je direktoru ponovo izglasala poverenje, a naš sagovornik je isključen iz Nadzornog odbora SOKOJ-a.

– Manojlović je oročio novac autora na berzu bez saglasnosti autora. Postoji otvorena sumnja da dobija proviziju od brokera bez znanja autora, čiji novac i jeste u pitanju. Radi se o iznosu od četiri miliona evra. Dok nadzorni odbor nije pokrenuo istragu niko nije bio upućen o kom iznosu se zapravo radi. Isti taj Manojlović na prethodnoj Skupštini održanoj u maju nije pominjao nikakav iznos ni uslove pod kojima se kupuju obveznice, a celu radnju je prećutao i kupio obveznice pre Skupštine svojom voljom. Skupštinu nije obavestio o tome, iako je imao priliku za to – ističe Georgiev.

NJegov stav deli i Nadzorni odbor Sokoja, koji se javnosti obratio saopštenjem da je tek u septembru došao do saznanja o kom iznosu je reč, kao i o datumu zaključivanja ugovora sa brokerskom kućom.

– Nadzorni odbor je bio prinuđen da se obrati direktno Zavodu za intelektualnu svojinu zbog toga što su svi pokušaji da se dođe do podataka o svemu ovome bili blokirani od strane direktora Manojlovića. Potom se oglasio Zavod za intelektualnu svojinu sa nalazom koji u potpunosti potvrđuje sve sumnje i navode Nadzornog odbora. I pored toga, Upravni odbor nije reagovao štiteći direktora – navodi se u saopštenju Nadzornog odbora Sokoja.

Vlado Georgiev i Zoran Radetić potpisali su se kao uzbunjivači ispred Nadzornog odbora „koji su ukazali na sumnjivo poslovanje, kršenje zakona, nepotizam“. Kako navode, oni su „dirigovanim glasanjem“ Skupštine – smenjeni.

– Na Skupštini, iako prisutan, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić je izostavio kritike na račun Upravnog odbora i direktora, iako je sam potpisao dokument u kome je jasno naznačeno da je učinjen prekršaj statuta. On je takođe dozvolio da se takav prekršaj nazove „proceduralnom greškom“ iako je svima više nego jasno da nikakva greška nije u pitanju, već bahato raspolaganje tuđim novcem bez pitanja – navode članovi Nadzornog odbora. Kako dodaju, Nadzorni odbor je u oktobru podneo krivičnu prijavu protiv direktora Dejana Manojlovića nakon konsultacija i odluke koja je bila jednoglasna, konstatujući da ne postoji više nijedan pravni način da se kroz sopstvenu instituciju reši problem, „jer je Upravni odbor sve navode na koje je ukazivao Nadzorni odbor, čak i posle nalaza Zavoda za intelektualnu svojinu koji to sve i potvrdio, odbacio kao neosnovane“.

Nadzorni odbor činili su Zoran Radetić (predsednik), Vladimir Maričić (potpredsednik), Vlado Georgiev, Vladimir Milačić i LJubo Kešelj.

Manojlović: Objasniću sve

Direktor Sokoja Dejan Manojlović rekao nam je da će nam sve objasniti u ličnom razgovoru, jer je tema preširoka da bismo o tome pričali telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari