Gert Vilders, desničarski holandski političar i otvoreni zagovornik antimigracione politike zabeležio je veliki uspeh na prekjučerašnjim lokalnim izborima u Holandiji, što je pokazatelj nacionalnog raspoloženja uoči junskog glasanja. Vilders je, po objavljivanju prvih preliminarnih izbora glasanja na lokalnom nivou, izjavio: „Idemo da osvojimo celu zemlju. Bićemo najveća partija u Holandiji“.

Iako je glasanje održano u 400 lokalnih jedinica, rezultati izbora u Hagu i Almeru, privlače najviše pažnje, jer će populistička, antimuslimanska Vildersova Slobodarska partija prvi put biti deo lokalne vlade u ta dva grada. Vildersova partija osvojila je prvo mesto u Almeru, dok je u Hagu završila na drugo mesto odmah posle holandske Laburističke partije. Vilders, poznat između ostalog i po tome što je Kuran uporedio sa Hitlerovim Mein Kampfom te zagovara deportaciju muslimanskih imigranata, u poziciji je da, sudeći prema pojedinim istraživanjima, utrostruči svoje glasove pred junsko testiranje volje birača.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazuje da bi Vildersova partija mogla da osvoji 27 od 150 parlamentarnih mesta na izuzetno podeljenoj političkoj sceni Holandije.

Iako su dosada dominantne teme lokalnih izbora u Holandiji bile uglavnom problemi koji tište lokalno stanovništvo – biciklističke staze te problemi vezani za prikupljanje smeća, ovoga puta dominirali su imigracija i Avganistan.

Koaliciona vlada hrišćana i socijaldemokrata i raspala se pre deset dana jer je koalicioni partner Laburistička partija odbila da produži mandat za 2.000 holandskih trupa u Avganistanu koji će biti povučeni do avgusta. To je ujedno i prva zemlja, članica NATO čija se vlada razbila zbog avganistanskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari