Glavne agencije za razvoj pri Ujedinjenim nacijama (UN) započele su juče dvodnevno zasedanje u švajcarskoj prestonici Bernu da bi zajedničkim naporima pokušale da pronađu rešenje za sve veću krizu u svetu zbog nestašice hrane. Zvaničnici, koje predvodi generalni sekretar UN Ban Ki Mun, žele da ublaže vrtoglavi rast cena osnovnih životnih namirnica i na taj način spreče sve veću nestašicu hrane u svetu.

Glavne agencije za razvoj pri Ujedinjenim nacijama (UN) započele su juče dvodnevno zasedanje u švajcarskoj prestonici Bernu da bi zajedničkim naporima pokušale da pronađu rešenje za sve veću krizu u svetu zbog nestašice hrane. Zvaničnici, koje predvodi generalni sekretar UN Ban Ki Mun, žele da ublaže vrtoglavi rast cena osnovnih životnih namirnica i na taj način spreče sve veću nestašicu hrane u svetu. Svetski program za hranu (WFP) saopštio je da je zbog viših cena osnovnih životnih namirnica potrebna humanitarna pomoć u hrani za još 100 miliona ljudi. Hrana je sve skuplja, što predstavlja razlog za izbijanje nasilja u nekoliko zemalja.
Premijer Haitija bio je prisiljen početkom ovog meseca da se povuče s funkcije pošto su u prestonici Portoprins izbili neredi zbog naglog skoka cena pirinča i pasulja. Znatan broj azijskih zemalja obustavio je izvoz pirinča iz straha da će zbog nedovoljne količine ove namirnice na domaćem tržištu izbiti neredi.
Dvodnevnoj sednici prisustvuju lideri 20 agencija za razvoj UN kao i predsednik Svetske banke Robert Zilik i direktor Svetske trgovinske organizacije Paskal Lejmi. Ban Ki Mun je zahtevao da se preduzmu hitne mere da bi se najsiromašnijima obezbedio pristup osnovnim životnim namirnicima u predstojećim mesecima. Ukoliko se ovo ne dogodi, upozorio je on, kriza će eskalirati, te će predstavljati ozbiljnu pretnju „ekonomskom rastu, društvenom progresu i političkoj stabilnosti u svetu“.
Međutim, još nije pronađeno rešenje za neke postojanije probleme, kao što su zastoji u svetskim trgovinskim pregovorima, opšta ekonomska stagnacija i ozbiljne razlike u upotrebi poljoprivrednog zemljišta za biogoriva. WFP uputio je apel za povećanje novčanih sredstava, rekavši da mu je potrebno još 755 miliona dolara za kupovinu hrane da bi ispunio svoje obaveze prema siromašnima u svetu.
Zemlje širom Azije ulažu napore da obustave rast cena pirinča i dostave dovoljno hrane najsiromašnijim društvenim grupacijama. Vlada Malezije juče je saopštila da će pružiti novčanu podršku domaćim proizvođačima da bi osnovne životne namirnice bile dostupne grupama s najnižim prihodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari