Glas građana za demokratiju 1Foto:FoNet Aleksandar Levajković

Bez glasa građana nema ni demokratije i zato ga treba ojačati, poručeno je danas na panel diskusiji Za jači glas građana: Podrška Evropske unije (EU) civilnom društvu, na Sajmu kjijga

Konstatovano je da je protekle decenije EU podržala oko 250 projekata civilnog društva čiji je cilj bio upravo da se i problemi građana učine vidljivijim.

Podržavamo sve koji rade na boljitku društva, ideja je bolji život za sve, rekla je program menadžer Delegacije EU u Srbiji Svetlana Đukić, navodeći da je finansijski pomognuta država da unapredi ambijent za rad nevladinih organizija kao i same organizacije civilnog društva.

Vršilac dužnosti direktora vladine Kancelarije za saradnju sa civilnom društvom Žarko Stepanović je rekao da je EU prepoznala značaj Kancelarije i pružila joj podršku da ojača svoje kapacitete, ali i u izradi Strategije saradnje sa NVO.

Prema njegovim rečima, Stretegiju su praktično uradile organizacije civilnog društva, jer je njih 400 dalo svoje predloge i sugestije.

Želimo da NVO učetvuju u kreiranju politike Vlade, naglasio je Stepanović.

Zahvaljujući evrointegracijama uspeli smo da nametnemo neke teme, to je njihova velika dragocenost, naglasio je programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, podsetviši da se u evropski klub ulazi sa izgradnjom vladavine prava u svojoj zajednici.

On je naglasio značaj projekata koje pomaže EU jer omogavaju da se pojave prate sistematičnije i dugoročno.

Prema njegovim rečima, sve se više podataka objavljuje, vezanih za rad državnih organa, ali ih građani ne koriste dovoljno kako bi kontrolisali rad vlasti.

EU počiva na skepsi i kreaciji, ništa mi ne implementiramo već nam pomažu da kažemo ono što mislimo, rekla je direktor Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, govoreći o radu Centra.

Trentuno je u Srbiji oko 7.000 migranata, zaustavljeno ovde, države regiona najavljuju sve restriktivniju politiku i deo ovih ljudi će ostati ovde, rekla je programski menađer nvo Atina Jelena Hrnjak, navodeći da zato treba pristupiti razvoju programa integracija. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.