Glas građana za demokratiju 1Foto:FoNet Aleksandar Levajković

Bez glasa građana nema ni demokratije i zato ga treba ojačati, poručeno je danas na panel diskusiji Za jači glas građana: Podrška Evropske unije (EU) civilnom društvu, na Sajmu kjijga

Konstatovano je da je protekle decenije EU podržala oko 250 projekata civilnog društva čiji je cilj bio upravo da se i problemi građana učine vidljivijim.

Podržavamo sve koji rade na boljitku društva, ideja je bolji život za sve, rekla je program menadžer Delegacije EU u Srbiji Svetlana Đukić, navodeći da je finansijski pomognuta država da unapredi ambijent za rad nevladinih organizija kao i same organizacije civilnog društva.

Vršilac dužnosti direktora vladine Kancelarije za saradnju sa civilnom društvom Žarko Stepanović je rekao da je EU prepoznala značaj Kancelarije i pružila joj podršku da ojača svoje kapacitete, ali i u izradi Strategije saradnje sa NVO.

Prema njegovim rečima, Stretegiju su praktično uradile organizacije civilnog društva, jer je njih 400 dalo svoje predloge i sugestije.

Želimo da NVO učetvuju u kreiranju politike Vlade, naglasio je Stepanović.

Zahvaljujući evrointegracijama uspeli smo da nametnemo neke teme, to je njihova velika dragocenost, naglasio je programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, podsetviši da se u evropski klub ulazi sa izgradnjom vladavine prava u svojoj zajednici.

On je naglasio značaj projekata koje pomaže EU jer omogavaju da se pojave prate sistematičnije i dugoročno.

Prema njegovim rečima, sve se više podataka objavljuje, vezanih za rad državnih organa, ali ih građani ne koriste dovoljno kako bi kontrolisali rad vlasti.

EU počiva na skepsi i kreaciji, ništa mi ne implementiramo već nam pomažu da kažemo ono što mislimo, rekla je direktor Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, govoreći o radu Centra.

Trentuno je u Srbiji oko 7.000 migranata, zaustavljeno ovde, države regiona najavljuju sve restriktivniju politiku i deo ovih ljudi će ostati ovde, rekla je programski menađer nvo Atina Jelena Hrnjak, navodeći da zato treba pristupiti razvoju programa integracija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari