Glavni pretres za „Petrovačku cestu“ 26. decembra, čeka se još jedna odluka 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

U Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu završeno je pripremno ročište u postupku „Petrovačka cesta“ protiv četvorice hrvatskih pilota za ratni zločin protiv civila u avgustu 1995. godine.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu za slučaj „Petrovačka cesta“ postala je pravosnažna u avgustu ove godine.

Njom se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu terete četiri htvatska pilota i to da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca.

U tim napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Naime, Hrvatska ne priznaje jurisdikciju srpskom pravosuđu u ovom slučaju. Najviši hrvatski zvaničnici ocenili su ranije da Srbija nema osnova za podizanje optužnice protiv hrvatskih pilota za zločine nad civilima u operaciji Oluji, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući i Haški tribunal.

Iako Tužilaštvo traži da se optuženim pilotima sudi u odsustvu, takva odluka ni danas nije doneta, ali bi trebalo da se odluči uskoro.

„Sud je prvo odlučio da se održi glavni pretres iako po našem mišljenju, po mišljenju odbrane nema uslova za to, u smislu pozivanja, dostave i ostalo. Nakon toga sud je odlučio da se predlože dokazi, što jeste deo pripremnog ročišta. Nakon toga, mi smo naravno izneli dokaze, zaključeno je pripremno ročište i naređeno je kada počinje glavni pretres, a to je 26. decembar“, kaže Aleksandar Olenik, advokat po službenoj dužnosti prvooptuženog pilota Vladimira Mikca.

Sudija će u međuvremenu, kako kaže Olenik, tražiti od vanraspravnog veća da odluči da li će biti suđenja u odsustvu.

„Odluka o tome će biti doneta pre 26. decembra. Ako ta odluka bude da se sudi u odsustvu, imaćemo suđenje 26. decembra, a ako odluka bude da nema suđenja u odsustvu, sudija će naredbom da poništi to zakazano ročište“, izjavio je Olenik.

Sud i dalje nema informaciju da li je optuženima uredno uručen poziv za suđenje. Kako su nam advokati kazali Viši sud u Beogradu je u dva navrata poslao zamolnicu posredstvom međunarodne pravne pomoći Ministarstvu pravde Hrvatske.

Glavni pretres u ovom postupku održaće se 26. decembra ukoliko do tada bude donesena odluka da se optuženima sudi u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari