Globalni fenomen: Igrica Pokemoni Go 1Foto: YouTube

Video igra Pokemoni Go, zbog koje su milioni igrača počeli čak i da ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost, za kratko vreme postala je pravi globalni fenomen.

Zbog prevelikog broja igrača u potrazi za imaginarnim stvorenjima, serveri su počeli da se ruše zbog ogromne navale, a korisnici juče na primer nisu mogli uopšte da pristupe igrici.

Reč je o igri u proširenoj stvarnosti koju je kompanija Niantic stvorila za iOS i Android uređaje. Funkcioniše tako što skinete aplikaciju i koristeći GPS na vašem uređaju Pokemon Go stvara mapu u igri koja se zasniva na lokaciji u stvarnom svetu. Uz pomoć kamere na svojem pametnom telefonu u stvarnom svetu možete videti imaginarna bića, kao da zaista postoje oko vas.

Pravila igre su sledeća: pritisnete i držite lopticu na ekranu, a oko Pokemona će se pojaviti beli krug unutar kojeg će se pojaviti manji zeleni krug. On će se smanjivati i kad bude najuži tada je potrebno da prstom potegnete lopticu prema životinjici. Ako sve ide po planu, vi ćete biti vlasnik nove vrste pokemona. Zavisno od lokacije, i korisnicima iste aplikacije u vašoj blizini možete da otkrivate Pokemone, da trgujete njima i da se borite sa drugim „trenerima“.

Pitali smo sagovornike Danasa kako komentarišu ovaj globalni fenomen.

Marko Vidojković

pisac

To je jedno moderno ludilo koje moj, u dobrom delu analogni mozak, uopšte nije u stanju da razume. Svakako deluje kao nešto između potpunog gubljenja vremena i koske koju je digitalni svet bacio svojim digitalnim robijašima.

Ašok Murti

modni stilista

Ni u prvom talasu se nisam zainteresovao a sada sa blagim zaprepašćenjem posmatram maniju za Pokenmonima. Ali, živimo tako da nije loše ponekad probuditi dete u sebi, te u tom kontekstu ova igra ima pozitivan smisao.

Dorijan Kolundžija

profesor umetnosti novih medija

Nije mi jasno zašto se desila eksplozija interesovanja za ovu igru. Meni lično je glupa.

Lazar Bodroža

dizajner

IT industrija je rokenrol industrija 21. veka. Film, muzika i slikarstvo se muzealizuju kao oblasti, dok razvoj IT industrije doživljeva ogroman procvat jer se prilagođava potrebama ljudi. Starijim ljudima to postaje neuhvatljivo ali meni je baš zato genijalno jer je to jezik nove generacije.

Marko Dražić

Njuz.net

Pokemoni su najveća šansa Srbije još od ekonomske krize. Mandatar Vučić već može da objavi da je Srbiju posetilo više pokemona nego u vreme prethodne vlasti, ali ovde ne treba stati. Država bi trebalo da plati kompaniji koja je izbacila ovu igricu da što više pokemona dovede u Srbiju, što bi privuklo veliki broj stranih turista. Stranim investitorima bismo postali zanimljivi i ako bismo u vladi imali jednog pokemona, a najbezbolnije u odnosu na prethodni saziv vlade bio bi postaviti ga na mesto ministra kulture.

Borivoje Naumovski

grafički dizajner

Nikad nisam bio preveliki fan Pokemona kao anime serijala, međutim, igre su bile sastavni deo mog detinjstva. A sada imam priliku da onako, nostalgično, ponovo živim taj deo detinjstva, samo u svakodnevnom okruženju. Naravno da me je igra već dovela u neke komične situacije (lov na retke vodene pokemone nije ni najmanje naivan kada morate da zgazite u fontanu na javnom mestu), ali to i jeste čar old-school igara. Najkvalitetniji pokemon treninzi se dešavaju u blizini najvećih kulturoloških spomenika? Slučajnost? Ne verujem u slučajnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari