GO "Zajedno" Šabac traži da bude ukolnjen mural sa četničkim likom 1Gradski trg Šabac Foto: Prvatna arhiva/Danas

Gradski odbor stranke “Zajedno” Šabac pridružio se apelu za uklanjanje murala koji sadrži natpis “četnici sever” zajedno sa slikom četnika u školskom dvorištu Osnovne škole „Stojan Novaković“ u Šapcu.

„Oslikavanje murala pripada umetnicima koji svojim talentom šalju humane i civilizovane poruke svim građanima, a ne organizovanim navijačkim grupama koje šalju ideološke, ponekad i zastrašujuće poruke koje ne treba da budu izložene pogledima, posebno maloletnih učenika“, kaže se u saopštenju GO „Zajedno“ Šabac.

Ističu da se u gradu kulture, tolerancije i humanizma, ovakvi murali ne bi ni pojavljivali, a gradske fasade bi se krečile uz odobrenje lokalne samouprave, kako se radi u razvijenoj Evropi koju sada, po odluci Ministarstva, mogu da posete samo učenici završne godine srednje škole.

„Dakle, nisu krive organizovane navijačke grupe. One su “organizovane”, iz medija možemo da saznamo i za šta i sa kakvim ciljem, a da pri tom teško da mogu da vam daju odgovor ko su četnici, koji su ciljevi desničarskih organizacija, daju različite odgovore po pitanju granica Srbije, a najčešće ne znaju ni sa kojim se državama Srbija graniči“, kažu oni.

Smatraju da navijačke grupe samo traže način da se afirmišu u skladu sa društvenom i moralnom klimom u kojoj žive, verujući da će na ovakav način, uz malo rada, doći do puno novca.

„Njih ohrabruje nova klima u gradu u kojem su građani bili bijeni na Šabačkom mostu, a gde su batinaši i čekićari prošli nekažnjeno, čak je javnosti nepoznato da li se uopšte vodi sudski proces, osim prema čoveku koji je zaustavljanjem bagera spasao ljudske živote“, ističu u saopštenju.

Smatraju da počinioce ohrabruje i činjenica da su nepoznati i oni koji su štampali i lepili poternice po šabačkim banderama za jednom novinarkom, advokatom ili maloletnim detetom.

„Dakle, idealna klima za šaranje fasada od “organizovanih grupa”. Srećom, bista Stojana Novakovića je okrenuta ka ulici. Stojan Novaković je rođeni Šapčanin, veliki državnik, profesor, ministar prosvete i predsednik Vlade, lingvista, prevodilac, književnik, istoričar, diplomata. Dovoljno je što se danas, kao osnivač Srpske napredne stranke prevrće u grobu gledajući svoje naslednike, ne treba mu pogled na mural koji povećava patnju“, stoji u saopštenju.

Nadaju se, kako kažu, da bi neko od školovanijih vlastodržaca i mogao da se seti ovoga pa kaže samom sebi da Stojan i građani Šapca to nisu zaslužili.

„Možda ovaj apel ima smisla ako se mural ukloni. I to je nešto, ali naši problemi su mnogo, mnogo dublji…“, kaže se u saopštenju GO stranke „Zajedno“ Šabac.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari