Godinama se ukazuje na probleme u Padinskoj skeli: Nedavno penzionisani zamenik upravnika svedoči za N1 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Za sada, epilog slučaja preminulog zatvorenika od posledica zlostavljanja u zatvoru u Padinskoj skeli, su suspendovani upravnik i još 10 zaposlenih. Međutim, i do toga je došlo posle više od mesec i po dana. Ko je sve kriv? Za N1 govori Radovan Korać, penzionisani zamenik upravnika pomenutog zavoda.

Na probleme u Padinskoj skeli, prema svedočenju nedavno penzionisanog zamenika upravnika novog odeljenja, desetine zaposlenih već godinama ukazuju.

„Ja vidim nesavestan rad u službi ministra, direktora uprave i upravnika zavoda“, kaže zamenik upravnika u penziji Radovan Korać.

Prekršili su zakon, tvrdi Korać, jer nisu naložili nadzor kada je trebalo.

„U ovom slučaju desila se smrt 4. februara. Direktor uprave je morao već odmah ili posle sat vremena, jer on dobija mobilnim poruku šta se desilo, da da nalog odeljenju za nadzor da izvrši nadzor već 4. ili 5. februara da ne izađu iz zatvora dok ne utvrde ko je kriv“, kaže Radovan Korać.

Korać dovodi u pitanje i odluku sada već suspendovanog upravnika o raspoređivanju 74-godišnjeg čoveka koji je prekršajno kažnjen.

„Suprotno zakonu i pravilniku o tretmanu, da bude u sobi sa licima od 20 ili 21 godinu. Šta će on u zatvorenom tretmanu, to je lice kod kog ne postoji opasnost od bekstva. To lice je moralo da bude odmah raspoređeno u poluotvorenom odeljenju da čupka travu, da radi“, kaže on.

Ništa od toga se nije desilo, već je zlostavljan danima. A to su morali da primete zaposleni u zatvoru. Međutim, Korać za N1 objašnjava i kako radnik obezbeđenja koji obilazi zatvorske sobe saznaje šta se u njoj dešavalo.

„Taj komandir kada uđe u sobu tog tipa, on pita starešinu sobe da li ima problema. Znate ko odgovara – starešina, a on je uglavnom zlostavljač, on je šef i on kaže ‘nemamo problema’“, kaže.

A nema ni skupštinske komisije koja bi trebalo da se bavi kontrolom izvršenja krivičnih sankcija, tvrde poslanici opozicije.

„Prvi put od uvođenja višestranačja, od kad je ta komisija formirana, mi dve godine nemamo tu komisiju. Pet puta sam postavio poslaničko pitanje. Da je ta komisija bila formirana, da je Vladimir Orlić to pristao da uradi, možda bi ovaj čovek danas bio živ“, kaže Srđan Milivojević.

A samo dva dana pre smrti, u nenajavljenoj kontroli zatvora u Padinskoj skeli navodno su bili Zaštitnik građana, Jukom i Beogradski centar za ljudska prava. Međutim, ova poslednja organizacija je demantovala te tvrdnje – oni kažu da u toj ustanovi nisu bili pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari