Predstavnici Vlade RS juče su Sarajevu obeležili 21. godišnjicu od ubistva pripadnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, paljenjem sveća i polaganjem cveća.

Procenjuje se da je oko 100 osoba iz Republike Srpske prisustvovalo ovom događaju na koji su organizovano doputovali u Sarajevo sa tri autobusa. Nekoliko osoba nosilo je prilikom odavanja pošte zastave BiH uzvikujući „Bosna, Bosna“. Ceremonija obeležavanja stradanja pripadnika JNA, protekla je bez incidenata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić je izrazio žaljenje što delegacija iz RS mora doći pod jakom policijskom pratnjom i dodao da „Sarajevo nije smoglo snage da se suoči s tim da je počinjen zločin“. Prethodno su bivši pripadnici organizacije „Zelene beretke“ su položili cveće za poginule Sarajlije i pripadnike Armije BiH.

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao „slučaj Dobrovoljačka“, odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj sa vojnicima JNA.

Tužilaštvo BiH je saopštilo ranije da se istraga o Dobrovoljačkoj nastavlja dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba. Predstavnici Vlade RS tvrde da su tog dana u Sarajevu poginula 42 pripadnika JNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari