Gojković: U narednom periodu potrebno formiranje centralne evidencije rodno zasnovanog nasilja 1Foto: N. Kovačević

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je danas da je u narednom periodu potrebno formiranje centralne evidencije, koja bi objedinila i uskladila sve podatke koje prikupljaju nadležne institucije o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Gojković, koja je i ministarka kulture, kazala je na okruglom stolu „Promovisanje nacionalne sinergije u rešavanju nasilja nad ženama“ da je formiranje te evidencije obaveza iz Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a da će obezbediti kontinuitet u praćenju ponašanja prijavljenog lica.

To će, prema njenim rečima, pomoći u proceni rizika od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stvoriti uslove za preventivno delovanje, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

„Želim da naglasim važnost rada na kulturi nenasilja i podizanju svesti šire javnosti o problemu i štetnosti svih oblika nasilja koji su obuhvaćeni Istanbulskom konvencijom. Sve dok i jedna žena trpi nasilje, a podaci nam govore da je u našoj zemlji od početka godine ubijeno 27 žena, žrtava femicida, naš posao nije završen“, rekla je Gojković.

Gojković je kazala da je posvećenost države u rešavanju rodno zasnovanog nasilja neupitna, jer je Srbija među prvima ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2013. godine, odnosno prvi pravno obavezujući međunarodni instrument u Evropi u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari