Gojković: Važno da se kod mladih razviju sposobnosti čitanja, tumačenja i procenjivanja novih sadržaja 1Foto: Beta/Emil Vas

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da je razvoj digitalnog sveta i novih medija i društvenih mreža omogućio dostupnost informacija na „samo jedan klik“, ali da je druga strana medalje to što u nepreglednom moru informacija, ako se one ne sagledaju kritički, može doći do lažnih vesti.

Ona je na konferenciji „Nova pismenost za novo doba“ ocenila da je važno da se kod mladih razviju sposobnosti čitanja, tumačenja i procenjivanja novih sadržaja i da ih treba naučiti da u moru informacija prepoznaju kvalitetan sadržaj.

Gojković je istakla da je razvoj tehnologija promenio život i svakodnevicu, ali i uticao na pojavu novih medija, društvenih mreža i promenu tradicionalnih medija kako bi sačuvali svoju publiku.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je evidentirana potreba da se učesnici služe i doprinose medijskom i digitalnom prostoru, da za to treba da imaju čvrst temelj i visok nivo čitalačke pismenosti i razvijenu sposobnost kritičkog mišljenja.

On je ukazao da od 2005. u planovima građanskog vaspitanja figuriraju teme koje jačaju kapacitete učenika u sferi medijske pismenosti, a od 2018. u gimnazijama postoji predmet jezik, mediji i kultura koji dodatno potencira obrazovanje u oblasti medijske pismenosti, a da od 1994. godine na učiteljskim fakultetima postoje obavezni predmeti u čijem su fokusu masovne komunikacije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da prema podacima iz 2020. godine 80 odsto domaćinstva ima internet, a koristi ga više od 70 odsto građana i da treba raditi na tome da cela teritorija Srbije bude pokrivena internetom.

Ona je ukazala da se radi na širokopojasnoj mreži u ruralnim sredinama, jer je cilj da se doprinese smanjenju digitalnog jaza, ali i ekonomskog jaza i da je kroz program „Povezane škole“ izgrađena lokalna računarska mreža u 940 škola, kao i da je predviđeno da ove godine to bude urađeno u još 900 škola, kako bi se omogućilo digitalno školovanje mladim generacijama.

Direktor USAID u Srbiji Majk de la Rosa rekao je da je novo vreme povećalo potrebu za digitalnom pismenošću, ali da je potrebno i znanje kako bi se koristio digitalni prostor.

„Medijska pismenost mora biti preduslov za istinsko i promišljeno učešće građana u svetu“, rekao je on.

Ministarstvo kulture i informisanja i program „Nova pismenost“ potpisali su Memomorandum o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari