Golubac: Dunavom galija plovi 1Foto: Turistička organizacija Golubac

Kao i u drugim gradovima u kojima je pristala, replika kasnoantičkog rimskog broda Danuvina Alacris i u marini u Golupcu je u nedelju predveče probudila pažnju Golupčana i turista.

Međunarodna posada putovanje Dunavom, u ponedeljak 26. septembra nastavlja nizvodno put Dobre, Golubinja, Kladova i Mihajlovca kao preostaloh stanica na plovidbi kroz Srbiju koja se završava 30. septembra.

Na Dunavu je oživela istorija zahvaljujući međunarodnom projektu „Living Danube Limes”, koji finansira Evropska unija i koji uključuje partnere iz deset podunavskih zemalja.

Kroz projekat koji je usmeren na zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu, izrađena je potpuno autentična rekonstrukcija kasnoantičkog rimskog broda.

Porinuta letos galija je zaplovila Dunavom od Nemačke,na proputovanje kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku i u septembru je uplovila u Srbiju, izazivajući pažnju gde god se zaustavila.
Tako je bilo i u nedelju predveče u Golupcu kada se u gradskoj marini iskrcala posada u odeći starih Rimljana.

-Posada je internacionalna i čine je mahom ljudi iz zemalja kroz koje Dunav protiče koji veslaju sve vreme, kao što su nekada davno, veslali i Rimljani ploveći Dunavom – rekla nam je direktorka Turističke organizacije Golubac Jelena Petrović, dodajući da je ovo jedan od zanimljivih načina prezentacije kultunog nasleđa koje doprinosi atraktivnosti turističke ponude.

U ponedeljak pre podne, pre nastavka puta prema Dobri, posada rimske galije Danuvina Alacris družiće se sa školarcima iz Golupca.

Replika rimske galije jedan je od načina da se ukaže na rimsko nasleđe koje je i posle dve hiljade godina vidljivo i prisutno duž dunavskih obala i koje objedinjuje Podunavlje.

Prema predviđenim projektnim aktivnostima, brod sa opremljenom posadom krstariće Dunavom između pilot lokacija od jula 2022. do decembra 2022. godine, a zatim će biti prikazan na svakom pilot lokalitetu po godinu dana počevši od 2023. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari