Požarevac: Rimska galija uploviće u Ram 1Foto: Karta projekta "Living Danube Limes"

Brod „Danuvina Alacris“ autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz 4. veka nove ere koja se već mesec dana nalazi na proputovanju kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, u Srbiju je uplovila 9. septembra. Na svom putovanju kroz Srbiju ima više stanica, a u Ram stiže u četvrtak, 22. septembra.

Kako javlja Bum 93 iz Požarevca, replika rimske galije stiže  i u Ram, u okviru projekta u kojem učestvuje Viminacijum i u koji je uključen i lokalitet rimskog utvrđenja Lederata u Ramu.

Rimska galije„Danuvina Alacris“ stiže u Ram 22. septembra u popodnevnim satima i biće u Ramu do 25. septembra ujutru kada će zaploviti ka Golupcu.

Na prostoru Ramske tvrđave, naredna dva dana, 23. i 24. septembra oživeće vreme Rimskog carstva, a deo programa u subotu izvešće udruženje Beli orlovi iz Beograda.

Galija je izgrađena u Nemačkoj u okviru projekta „Living Danube Limes“ koji finansira Evropska unija i koji uključuje partnere iz deset podunavskih zemalja u cilju razvoja i zaštite 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari