Kladovo: Rimsko nasleđe objedinjuje Podunavlje u 21. veku 1Foto: J. B. K.

Gde god pristane rimska galija koja je na proputovanju kroz podunavske zemlje, a od 9. septembra plovi Dunavom kroz Srbiju i njena internacionalna posada izazivaju pažnju. U četvrtak, 29. septembra tokom prepodneva družiće se sa učenicima kladovskih škola, pre nego nastave dalje putovanje

I sunce i vetar i kiša i grmljavina, sve je to poslednjih dan, dva pratilo plovidbu Dunavom u Đerdapu posadu replike rimske galije „Danuvina Alacris“ nastale kao deo međunarodnog projekta deset podunavskih zemalja.

Prošli su i kroz đerdapske Kazane, doduše mnogo mirnije, nego što su bili u vreme velikog Rimskog carstva kada je Dunav bio i granica.

Pretposlednja stanica na plovidbi kroz Srbiju je Kladovo u kome će u četvrtak, 29. septembra, kao uostalom i u drugim mestima gde su pristajali, Kladovljani omogućiti da se bliže upoznaju sa “oživljenom istorijom” i dožive rimsko nasleđe.

Kladovo: Rimsko nasleđe objedinjuje Podunavlje u 21. veku 2
Rimska galija/Foto: Nikola Jovanović

– Brod „Danuvina Alacris“ je autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz 4. veka nove ere i predstavlja rimsko nasleđe koje objedinjuje Podunavlje u 21. veku. Pre nego nastavi dalje putovanje Dunavom, u četvrtak pre podne , rimska galija sa internacionalnom posadom, biće u gradskoj marini u Kladovu i biće to prilika za susret sa učenicima kladovskih škola i predsednikom opštine Kladovo – rekla nam je direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo.

Nastao kao deo projekta „Living Danube Limes“ brod je izrađen na način kao što se to radilo u vreme Rimskog carstva – korišćeno je hrastovo drvo i replike antičkih alata.

Na njemu nema pomoćnih motora i Dunavom od Nemačke plovi koristeći ljudsku snagu – veslaju arheolozi, naučnici, entizijasti iz različitih zemalja.

Cilj im je da stignu do Crnog mora i plovidbom i replikom galije privuku pažnju stanovnika Podunavlja i približe im zajedničko arheološko i istorijsko nasleđe.

Krstarenje Dunavom između pilot lokacija traje do decembra 2022, da bi potom rimska galija bila prikazivana na svakom pilot lokalitetu po godinu dana počevši od iduće godine.

Inače, cilj projekta „Living Danube Limes“ je sprovođenje mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala dve hiljade starog rimskog nasleđa na Dunavu koje je i dalje prisutno i vidljivo duž celog Dunava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari