Golubac posetilo oko 150.000 turista 1Foto: Tvrđava Golubački grad d.o.o.

Kompleks Tvrđava Golubački grad je zatvoren za posetioce mesec dana, a ovaj biser srednjovekovne fortifikacijske arhitekture na ulazu u Đerdapsku klisuru svoje kapije ponovo otvara od 15. februara, što je i prilika da se sumiraju rezultati te podunavske komune u prethodnom periodu.

Naime, turističke atrakcije opštine Golubac u 2019. godini posetilo je oko 150.000 domaćih i stranih turista, od kojih je veliki broj njih videlo kompleks Tvrđava Golubački grad i manastir Tumane.

Sa Golubačkom tvrđavom, koja je obnovljena sredstvima Evropske unije, opština Golubac je vodeća turistička destinacija na Dunavu, a dodatna podrška EU omogućiće upotpunjavanje turističke ponude.

– Mi smo, što se tiče turizma, uradili mnogo, počev od Golubačke tvrđave koja je detaljno rekonstruisana i od marta prošle godine primila prve posetioce. Kod tvrđave je pristalo i oko stotinu velikih turističkih brodova kruzera, a u ovoj godini taj će broj biti udvostručen, kaže prvi čovek opštine Golubac dr Nebojša Mijović.

Kroz Golubac prolazi Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6 kojom godišnje prođe od 10 do 15 hiljada biciklista iz Evrope, a ova opština poznata je i po jedrenju jer je Dunav upravo u Golupcu najširi u svom toku.

Manastir Tumane i razvoj verskog turizma kao i izgradnja šetnih staza i realizacija projekata u oblasti planinskog biciklizma, izgradnji plaže i marine na Dunavu i završetak izgradnje biciklističke staze od naselja Vinci do Golubačke tvrđave u dužini od 12 kilometara doprineće razvoju lokalne samouprave i turizma kao značajne turističke destinacije na Dunavu.

– Ostalo nam je da uradimo jedan deo staze prema tvrđavi u toku ove godine. Potpisali smo i ugovor za gradnju moderne plaže na Dunavu. Tender je završen, a radovi će početi kada vremenski uslovi budu povoljniji. Uređenje plaže finansira opština Golubac iz budžetskih sredstava, a vrednost radova je 42 miliona dinara. Tako će Golubac biti jedno od retkih mesta na Dunavu koje će imati modernu i lepu plažu. Ne zaboravljamo i manastir Tuman, koji predstavlja okosnicu verskog turizma, uz posetu brojnih vernika i turista, naglasio je Mijović.

U ovoj podunavskoj opštini završen je jedan od kapitalnih projekata koji finansira EU – uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava – Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje Braničevskog okruga i Republike Srbije sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području.

– Već je preko Dunava krenuo brod koji će saobraćati dva puta dnevno na relaciji Moldava-Nova-Usije. Ovo je naročito važno za turizam, privredu i građane opštine Golubac kao i za ostale opštine Braničevskog okruga, dodaje predsednik Mijović.

Trideset kapitalnih projekata

Opština Golubac u poslednjih nekoliko godina realizovala je oko 30 kapitalnih projekata koji su finansirani iz fondove Evropske unije, Vlade Srbije i opštinske kase. Sa susedima iz Rumunije ova podunavska opština otpočela je saradnju još 2013. godine na različitim projektima od kojih su mnogi realizovani i doprineli ukupnom razvoju ovog kraja pa je Golubac postao značajna turistička destinacija na Dunavu u ovom delu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari