Gostiljac: Prošle godine napadnuto 38 advokata 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Napad na advokata Marka Vujoševića, koji se u četvrtak ujutru dogodio u Resavskoj ulici u Beogradu i kojom prilikom je ranjen njegov telohranitelj, još jedan je podsetnik da je biti advokat među najopasnijim profesijama u Srbiji.

Kako za Danas ističe predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, u prošloj godini prijavljeno je 38 napada na advokate.

– Mi ćemo preko Radne grupe za unapređenje zaštite advokata pratiti postupanje policije i tužilaštva u ovom slučaju i insistirati da počinilac bude kažnjen. Za više od toga nemamo ovlašćenja. Ono što znam zasigurno je da će se u ovom slučaju postupati po hitnoj proceduri u skladu sa Generalnim uputstvom Republičkog javnog tužioca, navodi Gostiljac.

Stalna radna grupa za unapređenje krivično-prave zaštite advokata i sveobuhvatne analize položaja advokata u Srbiji formirana je u avgustu 2018. godine, nakon ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Članove grupe pored predstavnika advokatske komore čine i predstavnici Ministarstva pravde, Republičkog tužilaštva, MUP-a i Vrhovnog kasacionog suda.

Kako ističe Gostiljac, teško je reći da je zadovoljan radom grupe kada još uvek nije rešen slučaj ubistva advokata Ognjanovića koji je i inicirao njeno osnivanje.

– Ipak, prošle godine smo dobili pravosnažnu presudu za ubistvo advokata Vladimira Zreleca. Zahvaljujući radnoj grupi možemo da zahtevamo informacije o svim istragama napada na advokate, kao i da postavljamo pitanja o radnjama koje su istražni organi preduzeli na njihovom rešavanju i po potrebi reagujemo ukoliko ocenimo da reakcija nije adekvatna, navodi Gostiljac.

Jedna od prvih efekata Radne grupe za bezbednost advokata bila je i izmena Krivičnog zakonika, u koji je uvedeno krivično delo napad na advokate.

Ova izmena stupila je na snagu u decembru 2019. godine, ali se efekti, prema rečima predsednika Advokatske komore Srbije, još uvek ne vide.

– Možda nije prošlo dovoljno vremena da se efektno oceni preventivni potencijal zakonskih izmena. Međutim, ono što je izvesno je da nijedno delo, samo po sebi, ne može da odvrati nekog od kršenja zakona. To može da učini samo brza reakcija policije i hapšenja napadača, ističe Gostiljac.

Kako je prenela Balkanska istraživačka mreža (BIRN), advokat Marko Vujošević, koji je kako se pretpostavlja bio meta napada, sarađivao je sa izraelskim državljaninom Galom Barakom koji je u Austriji osuđen na zatvorsku kaznu zbog prevare i pranja novca.

On je, prema pisanjima ovog portala, preko lažnih kol centara, koji su bili smešteni u više gradova, varao građane koji su ulagali novac u nepostojeću trgovinu stranim valutama.

Njegov saradnik u Beogradu, kako navodi BIRN, u jednom trenutku bio je i advokat Vujošević.

Portal takođe navodi da je glavni svedok tužilaštva u ovom postupku, Aleksandar Ignjatović, pronađen mrtav u Sofiji, u februaru prošle godine, neposredno pre nego što je trebalo da svedoči pred sudom.

Zoljom na prodavnicu

Istog dana kada je pucano na advokata Vujoševića i njegovog telohranitelja, dogodila su se još dva zločina koji imaju elemente mafijaških obračuna. Rano ujutru u četvrtak 21. januara nepoznati napadači bacili su eksplozivnu napravu na kafić u Dobračinoj ulici u Beogradu. Nije bilo povređenih, ali je pričinjena značajna materijalna šteta. U večernjim satima, u beogradskoj opštini Zemun, nepoznati napadači su muškarca (27) sa prostrelnim ranama izbacili iz automobila ispred kuće u kojoj živi. Prošle subote u Vukasovićevoj ulici u Rakovici na kafić je ispaljen projektil iz ručnog protivoklopnog bacača „zolja“. Granata je pogodila zid restorana, ali nije eksplodirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari