Govor Jozefa Gebelsa pre 80 godina: "Nemačka neće rat" 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Mi smo sad najjača vojna sila na svetu, i osovina koja spaja Rim i Berlin postala je nesalomiva, rekao je nemački ministar propagande Jozef Gebels prenosi list Pravda na današnji dan pre 80 godina.

Gebels je u svom govoru  podvukao propagandu demokratije protiv Rajha i istakao da je Rajh rešen da sprovede svoje pravo da važi kao velika svetska sila.

“Nemačka može da postane osnova za konsolidaciju Evrope. Kako je narod slab, onda to upravo izaziva protivnike da ga napadnu. Jaka nacija može da živi u miru”. “Nemački narod neće rata, ali on stoji spreman”, zaključio je Gebels.

On je takođe Govor Jozefa Gebelsa pre 80 godina: "Nemačka neće rat" 2najavio i potpisivanje novog nemačko-italijanskog pakta o savezu koji će celom svetu pokazati da postoji jedan jak blok kakav ne poznaje nova istorija Evrope, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme je istog dana 21. maja 1939. godine objavio intervju sa nekadašanjom prvom damom Sjedinjenih Američkih Država Elenor Ruzvelt.

U intervjuu za ovaj list, gospođa Ruzvelt je govorila o slučaju crnačke pevačice zbog koje je istupila iz velikog ženskog društva “Kćeri američke revolucije”.

Uprava ovog društva koje igra važnu ulogu u društveno-političkom životu Amerike, nije dozvolila da se sala drušGovor Jozefa Gebelsa pre 80 godina: "Nemačka neće rat" 3tva ustupi za koncert gospođice Marion Anderson, za koju je Toskanini rekao da je najbolji alt sveta.

Zabrana je objavljena bez ikakvog objašnjenja, ali je svima bilo jasno da je koncert gospođice Anderson odbijen jer je ona crnkinja.

Saznavši za ovaj slučaj, gospođa Ruzvelt je odmah istupila iz društva, uputila telegram gopsođici Anderson u kojem je izrazila žaljenje što ne može da je čuje u Vašingtonu.

U svom odgovoru, gospođica Andreson je rekla da je jedina osoba koja razume značenje reči demokratija u Americi upravo gospođa Ruzvelt.

U okviru intervjua gospođa Ruzvelt je govorila i o tome da li je moguće da dođe do rata.

“Važno je i za omladinu i za stare ljude da uzmu na znanje i da uvek pamte da rat znači uništenje koje naročito pogađa omladinu. Stoga treba da gledamo da se rat po svaku cenu izbegne”, izjavila je Ruzvelt.

Ceo intervju možete pročitati na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari