Grad finansira obnavljanje spomenika 1

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac rekao je da će sva 34 nadgrobna spomenika koji su porušeni i oštećeni na muslimanskom groblju Gazilar biti obnovljeni odmah i šteta sanirana o trošku grada.

 – Odlučili smo da porušene nišane (spomenike) obnovimo o trošku grada i bar delimično ublažimo posledice tog vandalskog čina, koji je na Bajram uznemirio sve građane Novog Pazara. Svesni smo da porodicama čijih najmilijih su porušeni spomenici ovo neće nadoknaditi duševni bol, ali im možemo pomoći sa materijalne strane – naglasio je Biševac prilikom obilaska groblja Gazilar i dodao da će „najveća satisfakcija za sve porodice biti da se što pre identifikuju i pred sud pravde privedu počinioci“.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) najoštrije je osudilo rušenje nadgrobnih spomenika i ocenilo da je „reč o najtežem obliku vandalizma“. Od policije i tužilaštva se traži da povedu brzu i efikasnu istragu „kako bi se počinioci ovog gnusnog vandalskog čina otkrili, priveli pravdi, utvrdili njihovi motivi i adekvatno kaznili za nedelo koje su počinili“.

I Predsedništvo SDA Sandžaka je osudilo „vandalski i anticivilizacijski čin skrnavljenja muslimanskog groblja“ i izrazilo „žaljenje i iskreno saučestvuje u bolu sa porodicama čiji su mezari njihovih najmilijih oskrnavljeni i oštećeni u ovom sramnom činu“. SDA Sandžaka od nadležnih organa zahteva hitno rasvetljavanje slučaja i privođenje krivaca pravdi.

Vandalizam na groblju Gazilar počinjen je u noći između ponedeljka i utorka, na sam dan velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama. Ovo je naišlo na oštre osude svih građana Novog Pazara, a počelo je da se spekuliše ko bi mogli da budu počinioci ovog nedela.

Neki lokalni portali su objavili inicijale „dvojice osumnjičenih da su porušili nadgrobne spomenike“, ali u nekim komentarima se navodi da krivce treba tražiti u grupama koje smatraju da muslimanski grobovi ne treba da imaju spomenike. Zamenik osnovnog tužioca Jovan Milanović demantuje sve glasine i tvrdi „da se istraga o rušenju nadgrobnih spomenika vodi nesmanjenim intenzitetom, ali da još uvek nema rezultata“ i da će „javnost blagovremeno biti obaveštena o hapšenju izgrednika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari