Skelet ženke mamuta, koji je početkom juna pronađen na ugljenokopu Drmno kod Kostolca, do kraja leta biće spreman za posetioce.

Do tada će biti završen objekat za smeštaj ovog skeleta, za koji će se naplaćivati ulaznica od 250 dinara. Novac prikupljen od ulaznica upotrebiće se za izgradnju muzeja za mamuticu „Viku“, staru nekoliko miliona godina, koja je bila teška oko 10 tona i duga pet metara. „Za smeštaj skeleta napravljen je objekat koji ima betonsku kružnu osnovu, prečnika 15 metara, sa drvenom konstrukcijom visokom šest metara. Da bismo napravili objekat za trajni smeštaj, neophodna su nam sredstva, koja ćemo prikupiti naplaćivanjem ulaznica, jer nam nijedno ministarstvo do sada nije novčano pomoglo, i pored datih obećanja“, izjavio je Miomir Korać, direktor istraživanja na antičkom lokalitetu Viminacijum.

Mamutica će biti konzervirana i izložena u prastarom pesku u kojem je i pronađena, ali će pored biti postavljena i njena figura u uspravnom položaju i u prirodnoj veličini. Pošto se prikupe sredstva, biće izgrađen i veliki muzejski park, sa eksponatima koji datiraju iz doba miocena. „Ovakvi programi su u svetu prava atrakcija, što može da nam posluži za primer u osmišljavanju budućih programa. Zato planiramo da organizujemo kulturno-istorijsku i turističku turu „Stazama mamuta po Srbiji“, na kojoj bi se obilazile sve lokacije u Srbiji na kojima su do sada otkriveni skeleti ove životinje“, rekao je Korać. Osim razgledanja mamuta, krajem leta za posetioce će biti otvoren i Centar „Viminacijum“, površine 4.000 kvadratnih metara, koji će imati školu za edukaciju, kongresnu salu visine 5,5 metara i 1.000 kvadrata muzejskog prostora za izlaganje antičkih eksponata.

Na plafonu ovog podzemnog muzejskog prostora biće postavljen mozaik sa nebom i zvezdama, površine 400 kvadrata, koji se trenutno izrađuje u Beogradu. Uporedo sa završetkom Centra „Viminacijum“, u koji će biti uloženo 1,2 miliona evra, obavljaju se i radovi na iskopavanju amfiteatra, prvog i jedinog antičkog amfiteatra na teritoriji Srbije, sa preko 12.000 mesta. Pošto bude završeno njegovo iskopavanja i uređenje, 2011. godine, ovaj amfiteatar služiće za izvođenje muzičkog i pozorišnog programa. Otvaranje dela amfiteatra biće organizovano krajem leta, koncertom klasične muzike, o čemu se trenutno pregovara sa Rimskom operom. Osim ostalih ponuda u programu razgledanja, krajem leta na Viminacijumu će moći da se vidi i starorimski akvadukt, čija se rekonstrukcija uskoro privodi kraju. Posetioci će na licu mesta videti na koji su se način stari Rimljani snabdevali pijaćom vodom, koja će za tu priliku biti svečano puštena kroz akvadukt.

Razgledanje slobodno

Posetioci mogu da razgledaju Viminacijum svakog dana, u periodu od 9 do 19 sati, po ceni od 150 dinara za decu, 250 za odrasle i 500 dinara za porodične posete. Za sada su im dostupna razgledanja Carskog mauzoleja, starorimskih termi i severnih kapija vojnog logora, a krajem leta moći će da vide i „Centar Viminacijum“ i skelet mamuta. Razgledanje lokaliteta, u pratnji vodiča, obavlja se otvorenim ekološkim minibusom, sa 18 sedišta.

Studentske sobe za turiste

U Centru „Viminacijum“ do kraja leta biće spremne za useljenje i „studentske sobe“, za smeštaj turista koji žele više dana da borave na Viminacijumu. Po zavšetku radova, ovaj objekat imaće 130 ležajeva, u dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, od kojih će 20 biti u potrkrovnom delu, za besplatni smeštaj studenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari