Gradivo nije sažeto, moguće odstupanje do 20 odsto 1Foto: Pixabay/F1Digitals

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uradio je planove realizacije nastave u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili drugih vanrednih situacija i okolnosti, u kojima je taksativno navedeno šta će se raditi na časovima svih predmeta od prvog do osmog razreda.

Izuzetak je fizičko za koji će, zbog specifičnosti samog predmeta biti urađen plan po temama i izborni predmeti – drugi strani jezik, građansko vaspitanje i verska nastava, za koje planovi realizacije nisu urađeni pošto je zahtev Ministarstva prosvete bio da se definišu samo za obavezne predmete.

Plan realizacije nastave biće sastavni deo Pravilnika o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja i predstavlja osnovu za planiranje, organizaciju i realizaciju nastave, rečeno je Danasu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV).

U toj ustanovi objašnjavaju da gradivo nije sažeto, ali da u Pravilniku o posebnom programu piše da je dozvoljeno odstupanje do 20 odsto.

– Dakle, u zavisnosti od modela realizacije nastave, koji će se možda menjati tokom godine kako se bude razvijala epidemiološka situacija u pojedinim regionima, svakoj školi je ostavljena mogućnost da odstupi od plana realizacije do pomenutog procenta. Jedna od prednosti plana realizacije nastave je što će u svim školama biti isti redosled tema i nastavnih jedinica, a to će biti usklađeno sa TV časovima, pa će svi raditi istim redosledom – navode u ZUOV-u.

Što se tiče srednjih škola, u ZUOV-u kažu da plan realizacije nastave nije bilo moguće uraditi zbog velikog broja različitih programa i u gimnazijama (različiti smerovi, specijalizovana odeljenja), a naročito u srednjim stručnim školama. Zbog toga će svaka škola doneti plan realizacije nastave u skladu sa svojim programom nastave i učenja.

Srednje škole će dobiti plan snimanja TV časova sa kojim treba da usklade rad, pošto će za opšteobrazovne predmete u gimnazijama i neke stručne predmete u srednjim stručnim školama biti obezbeđena TV nastava preko kanala javnog servisa.

Očekuje se da Pravilnik o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja škole dobiju danas.

Pojedini sindikati su ranije upozorili da planovi i programi nisu revidirani, a trajanje časa je smanjeno na 30 minuta, zbog čega će biti nemoguće preći propisano gradivo. Ministar prosvete Mladen Šarčević je, međutim, rekao da direktori škola treba normalno da planiraju rad, kao što bi planirali da nema pandemije i da je jedina razlika je u tome što čas traje 30, umesto 45 minuta i što sada uvodni deo časa ne postoji.

Nezavisnost protiv odlaganja početka nastave

Gradski sindikat prosvetnih radnika Srbije ,,Nezavisnost“ smatra da nema potrebe odložiti početak školske godine u svim školama. Taj sindikat je posle sednice Izvršnog odbora saopštio da treba objektivno i istinito sagledati bezbednosne uslove u svakoj školi. U jedinicama lokalne samouprave u kojima škole nisu u mogućnosti da blagovremeno izvrše sve zdravstveno-bezbednosne preporuke opravdano je odlaganje početka nastave, kažu u ,,Nezavisnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari