Zbog spora koji je izbio povodom odnošenja đubreta, u ponedeljak uveče u Napulju je došlo do sukoba između policije i demonstranata. Demonstranti u predgrađu Pjanura blokirali su pristup staroj deponiji, koju gradska vlast namerava ponovo da otvori jer su postojeće deponije prepune.

Zbog spora koji je izbio povodom odnošenja đubreta, u ponedeljak uveče u Napulju je došlo do sukoba između policije i demonstranata. Demonstranti u predgrađu Pjanura blokirali su pristup staroj deponiji, koju gradska vlast namerava ponovo da otvori jer su postojeće deponije prepune.
Smeće u Napulju nije odnošeno više od dve nedelje, i preko 100.000 tona sada truli na ulicama. Predsednik vlade Italije Romano Prodi obećao je pronalaženje „radikalnog“ rešenja u roku od 24 časa.

Prodi obećao nabavku peći za spaljivanje smeća

Rim – Premijer Romano Prodi najavio je juče hitne mere povodom krize u Napulju: za taj grad biće nabavljene tri peći za spaljivanje smeća, a drugi italijanski regioni trebalo bi da pomognu u odlaganju otpada. Prodi je imenovao novog komesara za otpad, bivšeg šefa nacionalne policije čiji će zadatak u narednim mesecima biti da savlada krizu. Premijer je, međutim, naglasio da će lokalna vlast u Napulju morati da pronađe dugoročno rešenje. AP

Demonstranti u Pjanuri podigli su improvizovane barikade od metala i kontejnera za đubre, kako bi sprečili policiju da stigne do deponije. U poslednjih nekoliko dana bilo je više sukoba između policajaca i demonstranata.
U ponedeljak su italijanski vojnici uklonili neke smrdljive naslage iz okoline škola u Napulju. Premijer Prodi zakazao je tada hitnu sednicu vlade kako bi kriza bila rešena. „U roku od 24 časa bićemo spremni da se radikalno suočimo sa situacijom“, izjavio je portparol vlade. U nedostatku mesta za odlaganje otpada, stanovnici Napulja počeli su da spaljuju naslage na ulicama.
Stanovnici Pjanure kažu da je deponija opasna po zdravlje. „Još pre 12 godina rekao sam da je tamo nesnosno, da nema vazduha. Čak je i rublje koje je ostavljeno da se suši navuklo smrad“, rekao je jedan od demonstranata.
Evropska unija upozorava da će Italija, ukoliko ne razreši krizu ove nedelje, biti suočena sa strogim kaznama. Dopisnik BBC iz Rima navodi da rešenje problema odlaganja đubreta podrazumeva i borbu protiv mafije.
Kamora, napuljska verzija mafije, prikupljanje smeća pretvorila je u veoma unosan posao. Mafijaši su sabotirali svaki pokušaj da se nabave savremene peći za uništavanje đubreta, te stanovnici Napulja moraju da se oslone na deponije, gde mogu da odlože domaći i industrijski otpad.
Milioni tona otpada, uključujući i onaj vrlo otrovan, nezakonito su bačeni u more ili su smešteni u seoske sredine. Neki istraživači tvrde da je broj obolelih od raka u Napulju iznad nacionalnog proseka upravo zbog đubreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari