Građani "cinkare" đake Ministarstvu prosvete 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

U „borbu“ sa nesavesnim đacima koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama uključili su se brojni građani, koji neovlašćeno snimaju decu i te snimke kao dokazni materijal šalju Ministarstvu prosvete.

O tome je direktore beogradskih škola obavestio načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović, koji je zatražio da se pojača kontrola.

„S obzirom na brojne prijave građana i organizacija, sa dokazima o nepoštovanju mera i nepridržavanju propisanih načina ponašanja u školi, molim vas da vrište proveru primene svih uputstava i instrukcija koje se odnose na organizaciju rada škola u otežanim epidemiološkim uslovima. Na mejlove školske uprave i ministarstva pristižu video klipovi različitog sadržaja, a u smislu nepridržavanja mera. Molim vas pojačajte dežurstvo. Ministarstvo prosvete i druge nadležne službe vršiće nenajavljene kontrole“, glasi poruka koju su dobili direktori škola.

– Načelnik Školske uprave bi morao da zna da je neovlašćeno snimanje maloletnika zabranjeno. Bolje bi bilo da prijavi građane koji su to radili, a ako sumnjaju da se mere u školama ne poštuju, neka pojačaju inspekcijski nadzor – komentariše poruku iz Ministarstva prosvete Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Direktori i profesori srednjih škola sa kojima smo juče razgovarali veruju da su građani đake snimali za vreme odmora ili po završetku nastave i napominju da škole nemaju toliki broj zaposlenih da bi u svakom trenutku pratili učenike i opominjali ih da nose maske i drže distancu.

Markov smatra da je preporuku Kriznog štaba da učenici tokom boravka u školi, kao i na odmorima drže distancu nemoguće ostvariti. To se, dodaje, posebno odnosi na srednjoškolce koji za vreme velikog odmora izlaze iz školskog dvorišta da bi kupili užinu.

Sagovornici Danasa podsećaju da učenici u školu dolaze u prepunom gradskom prevozu, da izlaze po kafićima, skupljaju se po parkovima i kućama i ne poštuju mere, a takav obrazac ponašanja se prenosi i kada dođu u školu.

I dok prosvetni radnici ukazuju da ne mogu da glume policajce, iz ministarstva konstantno stižu pretnje sankcijama za sve koji se ne budu pridržavali propisanih pravila.

Posle epidemiologa Predraga Kona koji je rekao da ga brinu srednjoškolci, oglasio se ministar prosvete koga, međutim, više zabrinjavaju direktori srednjih škola. Šarčević je najavio da će inspekcija kontrolisati i škole i učeničke domove, a nesavesnim direktorima zapretio razrešenjem.

Kaže i da je već smenio direktore tri škole i da smena posredno ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije precizirao o kojim obrazovnim ustanovama je reč.

Ministar je ranije najavljivao i sankcije za učenike. Više direktora škola je potvrdilo Danasu da iz Ministarstva prosvete nije stigao dopis u kome je eksplicitno traženo da se u pravilnik koji reguliše odgovornost učenika unesu odredbe o kažnjavanju ukoliko đaci ne poštuju propisane mere zaštite.

– Posle pretnji krivičnom prijavom roditeljima koji su dete poslali u školu, a nisu obavestili nikoga da čekaju rezultate testa na kovid 19, drugim roditeljima verovatno više neće pasti na pamet da bilo šta prijavljuju. Imam utisak da se samo čeka da negde bukne žarište pa da nastavnici budu okrivljeni da nisu odradili svoj posao kako treba – komentariše Markov.

Psiholog Dragan Popadić smatra da bi bilo loše kada bi ova tema izazvala nove tenzije unutar obrazovnog sistema.

– Ako verujemo da su propisane mere (a nošenje maski je samo jedna od njih) donete za dobrobit nastavnika i učenika, i da su opravdane, složićemo se i da svi treba da ih poštuju. A ne poštuju se iz različitih razloga. Neko ih se ne pridržava jer misli da su nepotrebne, neko je prosto zaboravan i rasejan, neko tako poručuje učenicima, nastavnicima, ministarstvu: „Ništa mi ne možete!“. Sastavni deo svih obaveza i zabrana su i sankcije predviđene za njihovo nesprovođenje. Vidimo u drugim oblastima koliko su neefikasne obavezne mere za čije nesprovođenje nikakve sankcije ne postoje i koliko takvo stanje izaziva nezadovoljstvo građana. Zato je ministarstvo dužno da u školama obezbedi sprovođenje propisanih mera, a ako nije u mogućnosti, korektnije bi bilo da obavezne mere preinači u preporuke – ističe Popadić, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On napominje da se prihvatanje mera više postiže ubeđivanjem nego kažnjavanjem.

– Ako već govorimo o kontroli i kažnjavanju, u svakom slučaju bi trebalo izbegavati drakonske kazne i imati razumevanja za to da su neke mere teško sprovodive i da je svima potrebno vreme da se na njih naviknu – smatra Popadić.

Učenički domovi da se delimično isprazne

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ ocenio je kao skandaloznu dopunu stručnog uputstva upućenog domovima učenika 3. septembra, u kome se oni obavezuju da po hitnom postupku oslobode 50 odsto kapaciteta ustanove, odnosno da polovinu svojih korisnika odmah upute kućama.

„Budući da je u dopisu koji potpisuje ministar Šarčević direktorima ustanova zaprećeno razrešenjem ukoliko ne sprovedu sve naložene mere i podatke o broju učenika ne dostave svakog petka, izvršen je strahovit pritisak na roditelje i učenike da već 4. septembra polovina korisnika napusti domove. Scene uznemirene dece, zbunjenih i opravdano ljutih roditelja postale su paradigma odnosa ministra Šarčevića prema učenicima i njihovim interesima“, navodi se u saopštenju GSPRS „Nezavisnost“.

Iz tog sindikata napominju i da dopuna uputstva za domove učenika nije usklađena sa organizacijom rada škola, pa će značajan procenat đaka ostati bez ikakve nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.