Građani na Trgu republike u Beogradu pozvali na mir i prestanak rata u Ukrajini (VIDEO) 1Foto: Siniša Obrenić

Više stotina građana okupilo se danas na Trgu republike u Beogradu u znak podrške Ukrajini i pozvali na mir i prestanak rata.

„Uskrs – vreme ljubavi i mira, a Putin je odbio primirje, ne možemo da ćutimo i bitno je danas biti ovde. Stotine gradova je granatirano i stotine ljudi umrlo. Mariupolj sa više od 400.000 stanovnika je opustošen“, rekli su organizatori skupa.

Okupljenima se obratio i advokat Čedomir Stojković čiji je govor propraćen aplauzom. Kako je poručio, iako ste danas u manjini u Beogradu to znači da ste na pravoj strani i na strani većine sveta.

Podsetimo, Stojkovićeva advokatska kancelarija je u martu  odlučila da do daljeg ne pruža usluge ruskim državljanima i kompanijama. Kako je tada kazao za Danas, odlučio je da uvede sankcije Ruskoj Federaciji „zbog toga što me je sramota nepostupanja naše države“.

„Vojna agresija na jednu suverenu zemlju i namera da se ona uništi je prvi put u istoriji Evrope na ovakav način ujedinila ceo kontintet. Mene i moje saradnike je sramota zato što je Srbija prvi put u svojoj istoriji stala na stranu fašista, pokazujući srednji prst Evropi i njenim vrednostima, kazao je Stojković za naš list.

Posle govora, usledio je minut ćutanja za svu decu koja su stradala u ratu.

Okupljeni građani mogli su da doniraju novac i robu kao vid humanitarne pomoći građanima Ukrajine.

Prikupljeno će nakon skupa biti odneto u ukrajinsku ambasadu.

Okupljeni građani nosili su transparente „Stop Putin, stop war“, „Slava Ukrajini“, „Ratu ne“, „Stop Russian propaganda“, „Rusija nije Putin“ i „Putin – ratni zločinac“.

Okupljeni su šetnjom od Trga republike do spomenika Milici Rakić u Tajmajdanskom parku odali počast svoj poginuloj deci u ratovima širom planete. Za razliku od prethodna dva skupa kada je prostrta velika zastava Ukrajine, koja je nošena tokom šetnje, ovoga puta to nije bio slučaj. Nezvanično se moglo čuti da je razlog tome „da se ne bi izazivale provokacije“.

Miting je organizovala neformalna grupa građana Ukrajine, Rusije i Belorusije koji žive u Beogradu.

Skup na Trgu republike protekao je bez incidenata a bilo je prisutno nekoliko uniformisanih policajaca kao i pripadnika policije u civilu.

Protest je protekao u miru iako je primećeno prisustvo motoriste koji je pustao sovjetsku muziku i imao zastavu sa srpom i čekićem. Kada je kolona krenula ka Trgu Nikole Pašića motorista ih je sačekao na raskrsnici pokazujući srednji prst i turirajući na motoru.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari