Građani Novog Pazara: Većina službenika korumpirana 1Foto: Wikipedia

Razvojni program Evropski PROGRES i CeSID, prošle godine u oktobru i novembru, realizovali su treći ciklus istraživanja (prva dva 2010. i 2013. godine) o zadovoljstvu građana lokalnim samoupravama.

Istraživanje je sprovedeno u 34 grada i opštine na jugozapadu i jugu Srbije u kojima Evropski PROGRES realizuje svoje aktivnosti.

U Novom Pazaru je, po slučajnom uzorku, obuhvaćeno 400 ispitanika. Najviše ispitanika, 30 odsto, bilo je u starosnom dobu od 18 do 29 godina, a najmanje, dva procenta, starijih od 70 godina. Po obrazovnoj strukturu najviše, 43 odsto, bilo je sa završenim četvrtim stepenom obrazovanja. Oni su odgovarali na 95 pitanja.

Najviše ispitanika smatra da gradske službe funkcionišu isto kao pre tri godine. Kada se tiče poverenja, njih 32 odsto najviše poverenja ima u gradonačelnika, a najmanje u Skupštinu grada 17 procenata.

Interesantni podaci su dobijeni kada je u pitanju korupcija u ovom gradu. U izveštaju se navodi da se „percepcija korupcije gotovo nije promenila u prethodne četiri godine“, jedino se smanjio broj ispitanika koji nisu hteli da odgovore na ovo pitanje.

Skoro je isti broj, kao i 2013., onih koji smatraju „da su skoro svi službenici ili da je većina njih korumpirana“. Kada je reč o „vezama“, odnosno ličnim poznanstvima kao jednom od oblika korupcije, istraživači zaključuju da se „ova praksa u Novom Pazaru znatno proširila“, jer se za 20 odsto smanjio broj onih koji su tvrdili da nikada nisu tražili vezu. Sa druge strane, povećan je broj onih koji tvrde da se koristili ovaj mehanizam da lakše, brže i povoljnije završe posao.

Prema ovo istraživanju, davanje i primanje mita u Novom Pazaru je na visokom nivou, jer pet odsto ispitanika tvrdi da je dalo dodatni novac za uslugu. Istraživači navode da to nije mali broj, jer se radi o krivičnom delu. Da službenicima daje razne poklone izjasnilo se 20 odsto ispitanika, njih sedam procenata bilo je suočeno sa direktnim ili indirektnim traženjem mita od strane službenika i to je jedan od najvećih procenata u sve 34 opštine u kojima je rađeno istraživanje.

Rezultati istraživanja prezentovani su na konferenciji za novinare u gradskoj upravi. Načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Almir Leković rekao je da im „ovakva istraživanja omogućavaju da identifikuju segmente i područja u kojima treba da unaprede svoj rad“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Građani Novog Pazara: Većina službenika korumpirana”

  1. Sto bi Pazar bio bolji od Beograda. Legalnim stanovnikom se teško može upravljati. Društvena svest je prihvatila stanje samookupacije.

    • Ruto, trebao si malo vise o ovome, jer vidim da si razumio poziciju nasih gradjana. Korupcija je na Balkanu pravilo, a ne izuzetak, ali nista nije u Pazaru zastupljenija nego u Beogradu. Svi nosioci vlasti su korumpirani, policija, sudovi, tuzilastva, a ponajvise politicari.Znam tajkuna iz jednog sandzackog grada koji se u kafani hvali da mu je javni tuzilac na platnom spisku. Korupcija je veoma razvijena i na Zapadu, narocito u Njemackoj. Istina ne kod sluzbenika i drzavnih organa, ali u politici itekako. Svi ovi veliki skandali sa autima ( izduvni gasovi kod dizela, eksperimenti sa izduvnim gasovima sa majmunima i ljudima) itekako su poznati politicarima, licno i Merkelovoj, ali se malo digne prasina, ona ih pozove da ih „nagrdi“ , a namigne im na drugo oko i oni tjeraju po svome. Naravno, veoma su koruptivne banke i osiguranja, ali to je svugdje. Mislim da je u Americi najmanje zastupljena.

  2. Ко то и како испитује не знам али знам да сам пар пута ишао у општину Нови Пазар и да скоро нигде нисам боље, брже и љубазније завршио посао без икакве надокнаде или поклона.
    Не грешите душу људи! Ако сте задовољни и поклонили неку ситницу то није корупција, нико вам није тражио а и дали сте после завршеног посла.
    То могу да причају они који би некако да се домогну тих радних места!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.