Građani Prištine na Prvi maj traže bolje radne uslove 1Foto: RTK2

Međunarodni praznik rada obeležen je i u Prištini. Nekoliko stotina građana protestovalo je u na glavnom gradskom trgu zahtevajući bolje radne uslove, piše RTK2.

Okupljeni radnici prošetali su se glavnim gradskim trgom do zgrade Vlade u centru Prištine noseći transparente “Stop presiji nad radnicima, hoćemo primenu zakona, kolektivnog ugovora, želimo bezbednost na radu i zdravstveno osiguranje“. Predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Avni Ajdini poručio je da se ovim protestom šalje poruka vladi da u potpunosti sprovodi Zakon o radu i da bi minimalna zarada na Kosovu trebala da bude 250 evra.

„Danas smo jedinstveni, danas smo svi zajedno, svi savezi sindikata, svi radnici. Iako nismo u velikom broju, naša poruka je da se Zakon primenjuje, da se poveća minimalna plata na 250 evra, da se prizna radni staž od 1990 godine do 1999. Zahtevamo poštovanje kolektivnog ugovora i da se zaustavi njegovo kršenje u privatnom sektoru. Tražimo i nivelizaciju plata, a ne da neko prima 3.000, a neko 100 evra”, poručio je Ajdini, stoji na RTK2.

Radnici koji su pristigli iz različitih krajeva Kosova nezadovoljni su mnogim stvarima, prvenstveno zdravstvenim osiguranjem, ali i sprovedenom privatizacijom društvenih preduzeća.

“Za nas je Agencija za privatizaciju jako bitna tačka. Započeta  je privatizacija i ona treba da se završi. Oni zanemariju pitanje privatizacije, radnici očekuju da se završi ta stvar i danas je dan kada smo podigli glas oko zahteva građana”, rekao je Naim Cervadiku predstavnik Unija nezavisnih sindikata u Drenici.

“Nikoga se ne plašim doprineo sam za ovo mesto i dalje ću da se zalažem, braniću radničku klasu, a ovu masku sam stavio samo sa ciljem da se ne plaše radnici”, kaže Avdulah Veselji predsednik sindikalne Asocijacije KEDS-a u Mitrovici.

“Do  ’90-ih smo radili, ne priznaje nam se radni staž, nigde nas nisu primili, ostali smo na ulici. Pokušavali smo da se zaposlimo posle rata ali nikako nije moglo”, kaže Đulje Idrizaj, prenosi RTK2.

I Nevladina organizacija “Beyond the wall”(Bijond d vol) je ispred zgrade Vlade Kosova postaila umetničku instalaciju posvećenu radnicima koji su zbog nedostatka zaštite, poginuli na radu.

“Instalacija nazvana ‘mučenici zgrada’ odnosi se na radnike koji su poginuli na poslu. Za kratak period od 24 meseca imali smo isto toliko tragičnih smrti na gradilištima, što znači da svakog meseca pogine po jedan radnik”, kazao je Kuštrim Mehmeti predstavnik te organizacije, navodi se na RTK2.

Podršku okupljenim građanima pružili su i poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti i poslanik Visar Imeri iz Grupe nezavisnih poslanika. Danas je na Kosovu neradan dan, pa je većina građana ovaj dan iskoristila za odlazak na izlet ili neko putovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari