Građani se pitaju odakle Batutu njihovi brojevi telefona 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Zašto mi Batut šalje poruku sa pozivom da primim vakcinu ako sam vakcinisan i trećom dozom – pitanje je koje poslednjih dana postavljaju čitaoci Danasa koji su dobili poruku Instituta za javno zdravlje sa pozivom za vakcinaciju.

Pored ovog pitanja, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, građane zanima i odakle Batutu njihovi brojevi telefona.

Oni koji nisu vakcinisani pak postavljaju pitanje kako Batut može da zna da nisu primili vakcinu.

U kompaniji Telenor, čiji su korisnici takođe dobili poruku od Batuta, objašnjeno nam je da operateri nisu ustupili podatke odnosno brojeve telefona svojih korisnika Batutu, već su samo pomenute poruke prosledili u ime Batuta.

– U ime Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a shodno obavezi informisanja javnosti, koja proizlazi iz Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama (koja je za Telenor utvrđena Rešenjem o određivanju subjekata od posebnog značaja), poruku smo prosledili svojim korisnicima – navode u Telenoru.

Oni još objašnjavaju da Telenor nema uvid u to da li su korisnici primili vakcinu ili ne, te da u tom kontekstu nije bilo nikakvog odabira kome će poslati poruku, odnosno kojom dinamikom će poruke biti slate.

– Dinamika slanja poruka, zavisi od tehničkih mogućnosti operatora, odnosno od toga na koliko brojeva je moguće poslati SMS u istom trenutku – navode još u Telenoru.

U porukama koje su stigle u ime Batuta navodi se da je vakcinacija najjače oružje i odgovoran korak i prema sebi i prema drugima. Takođe je objašnjeno i da se građani za vakcinaciju mogu prijaviti slanjem SMS poruka na različite brojeve telefona u zavisnosti od toga koju vakcinu žele da prime.

U Telenoru kažu i da su omogućili svojim korisnicima da iskažu interesovanje za vakcinu putem SMS besplatno pridržavajući se zaključka Vlade od 21. oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari