Niko nema pravo da građanima Srbije nameće vanredno stanje povodom rešavanja statusa Kosova kada se odgovor na to pitanje znao pre deset godina, ocenio je u razgovoru za Danas Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje. On napominje da su sve izjave međunarodnih zvaničnika u fazi pronalaženja rešenja za status Kosova upućivale na ono što će se desiti, a sada „proglašenje nezavisnosti političari iz „narodnjačke koalicije“ pokušavaju da javnosti Srbije predstave kao da se kosovski meteor sručio na Srbiju“.

Niko nema pravo da građanima Srbije nameće vanredno stanje povodom rešavanja statusa Kosova kada se odgovor na to pitanje znao pre deset godina, ocenio je u razgovoru za Danas Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje. On napominje da su sve izjave međunarodnih zvaničnika u fazi pronalaženja rešenja za status Kosova upućivale na ono što će se desiti, a sada „proglašenje nezavisnosti političari iz „narodnjačke koalicije“ pokušavaju da javnosti Srbije predstave kao da se kosovski meteor sručio na Srbiju“.
Mnogi su skloni da stav DSS i NS „Kosovo je Srbija“ protumače kao „putuj Evropo“. Kako vi to gledate iz perspektive međuetničkih odnosa u regionu juga Srbije, gde je značajno prisustvo evropskih i drugih donatora ?
– Mislim da takva retorika kod većeg dela građana Srbije ne može da naruši temeljno opredeljenje države ka evropskim integracijama.Tu je važno na kojoj će poziciji biti DS. Hoće li se odupreti pritiscima i ostati na stavu da samo kroz evropske integracije Srbija može da napreduje i očuva stabilnost kako na jugu Srbije, tako i u Sandžaku i drugim osetljivim područjima.

Vlada napustila svoj program za jug

Glavni odbor Partije za demokratsko delovanje u Preševu odlučio je da najvišim državnim rukovodiocima uputi protestno pismo zbog „neodgovornog i neozbiljnog pristupa“ Vlade Srbije ostvarivanju programa za rešavanje krize u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Kako je navedeno u saopštenju sa sednice održane u subotu, posle početnih dobrih rezultata koji su ostvareni u saradnji s međunarodnom zajednicom, u poslednje dve godine zvanični Beograd napustio je realizaciju sopstvenog programa. Sednicom GO obeležena je 16. godišnjica od referenduma na kojem su se Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izjasnili za „političku i teritorijalnu autonomiju s pravom priključenja Kosovu“.

Iz ovakvog stava proizlazi da su vanredni parlamentarni izbori jedino rešenje. Slažete li se s tim?
– Mislim da je to nužan redosled stvari kako bi se sprečilo da Srbija još jednom krene putem povratka u gubitničku prošlost. Građani Srbije, koliko ja poznajem situaciju, svesni su da evropski put nema alternativu i neće nasesti retoričkim manipulacijama retrogradnog tipa. Ponavljam da će presudna uloga biti vezana za poziciju na kojoj ostane DS i partije oko demokratskog bloka. Ovako, nalazimo se u sutaciji u kojoj narodnjačka koalicija poručuje narodu: „i vazduh ćemo prestati da dišemo dok ne povratimo Kosovo“. Zbog toga mislim da zajedno s lokanim izborima u maju treba održati i vanredne parlamentarne izbore, jer ovako podeljena vlada ne može da funkcioniše s neophodnim kapacitetom.
Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kod Albanaca na jugu Srbije nije imalo obeležje euforije. Albanci na jugu kao da su još uvek uplašeni ovakvom situacijom ?
– Mi ovde nismo pravili provokacije. Stanje je ovde vanredno osetljivo i niko, ni sa jedne strane, ne sme da pravi iskorake koji bi doveli do pogoršanja odnosa. Video sam na lokalnoj RTV Preševo prilog o tome kako je na pijaci u Leskovcu pretučen jedan Albanac i one slike iz Medveđe. Sve to nije dobro, a čini mi se da je to samo posledica neadekvatnog sprovođenja Programa za jug Srbije koji je usvojen još 2001. godine. Uz rešavanje statusa Kosova i definisanje nezavisnosti, sada je situacija dodatno opterećena. Otuda je i opravdan strah kod ljudi na ovom prostoru. To svi zajednički moramo što pre da dovedemo u stanje relaksiranosti, kako bi se svi građani osećali potpuno bezbednim.
Kakva je Vaša reakcija na zahtev pojedinih srpskih političkih partija na ovom području koji su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova zatražili da se Albancima zabrani upotreba albanske zastave, kao i da se iz upotrebe izbaci naziv „Preševska dolina“ ?
– Problem sa upotrebom zastave zakonski nije rešen i mi smo svesni te činjenice.To je pitanje koje država zakonskim normama mora da reguliše. Zbog toga je i dolazilo do napetosti, na sreću bez incidenata, kada je u pitanju korišćenje albanske zastave na pojedinim skupovima. Kada je u pitanju korišćenje termina „Preševska dolina“ i zahteva da on bude zabranjen u komunikaciji, to je neozbiljan nivo političke komunikacije i više govori o onima koji su takav zahtev izneli, nego o suštinskoj nameri rešavanja problema na ovim prostorima, kojih ima mnogo.
Složićete se s činjenicom da je umnogome do ovakve situacije neizbežno došlo jer jedino albanska nacionalna zajednica do sada nije formirala svoj Nacionalni savet. Zbog čega to nije urađeno ?
– Mi unutar albanskog političkog korpusa u regionu nismo mogli da postignemo kompromis oko Nacionalnog saveta. To sasvim sigurno nije dobro, ali mogu vam reći da je usaglašen stav da to učinimo odmah posle lokalnih izbora. Tada ćemo i zvanično kroz Nacionalni savet Albanaca zatražiti konkretne mere u decentralizaciji vlasti i većim ingerencijama lokalne samouprave. Samo tako možemo postići viši nivo kompromisa u rešavanju ekonomskih, ali i problema u obrazovanju, funkcionisanju institucija lokalne samouprave. Naš stav je poznat da mi samo kroz institucije države Srbije želimo da rešavamo sve probleme, sve drugo su neozbiljne i zlonamerne spekulacije koje idu naruku ekstremistima s jedne ili druge strane.Valjda smo neke lekcije iz prošlosti naučili, ali kao da neko ponovo hoće da nas tera da „doktoriramo“ na „Vođi“ Radoja Domanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari