Građanima Zrenjanina omogućen uvid u Plan regulacije dela grada, a glavni dokument im je nedostupan 1privatna arhiva

Plan generalne regulacije dela Zrenjanina “Jugoistok” odnosno njegove izmene nalazi se na javnom uvidu, ali dokument koji se menja je faktički nedostupan, kažu u udruženju Građanski preokret.

Do 10. jula na javnom uvidu se nalazi Plan generalne regulacije dela Zrenjanina pod nazivom “Jugoistok”.

Javni uvid je namenjen kako pravnim, tako i fizičkim licima, kako stručnoj javnosti, tako i građanstvu.

U skladu za Zakonom o planiranju i izgradnji, u periodu trajanja javnog uvida građani mogu da podnesu primedbe na nacrt plana u pisanoj formi, na pisarnici organa koji sprovodi javni uvid.

Svi građani koji podnesu primedbe u periodu trajanja javnog uvida, na javnoj raspravi koja sledi nakon javnog uvida imaju pravo da usmeno obrazlažu svoje primedbe, postave dodatna pitanja Komisiji za planove i obrađivačima plana, i dobiju pojašnjenja i odgovore.

Tako kaže propis, ali praksa je nešto drugo.

U konkretnom slučaju u Zrenjaninu, u toku je “javni uvid” u izmene dokumenta koji je faktički nedostupan, kažu u udruženju Građanski preokret, pa se kažu, postavlja  pitanje kako neko ko ne zna mnogo o planovima može da sagleda šta se planira s njegovim životnim okruženjem, kada ga na javnom uvidu ne dočeka prečišćen tekst plana, nego dokument koji je napisan tako da se poziva na određene stranice originalnog plana na kojima se u određenom članu i određenoj alineji nešto menja, dodaje ili briše.

– Čak i ako se nađe dovoljno ambiciozan kandidat da se u takvim izmenama snađe, ostaje pitanje kako da dođe do originalnog dokumenta? Na sajtu grada Zrenjanina, u odeljku E uprava/ urbanizam/ planski dokumenti/ planovi generalne regulacije, nalazi se dokument na kome su vršene razne izmene, a poslednja 2020. godine. Međutim, sada su predložene izmene teksta i na 222. stranici, dok plan sa sajta ima svega 117 stranica – navode oni.

Prema njihovim rečima, drugi pokušaj je poseta sajtu javnog preduzeća za urbanizam, gde se pod odeljkom “usvojeni planovi” nalazi traženi dokument, ali iz 2014.godine.

– Sa čim onda upoređivati sada predložene izmene. Kome je u interesu da se ovaj obiman i kompleksan posao od javnog značaja dodatno zakomplikuje, tako da se pod formom javnog uvida odluke donose bez istinske transparentnosti. Ovakvim postupanjem, ne čudi što mali broj građana, čak i stručnih, učestvuje u javnim uvidima i javnim raspravama, koje su u Srbiji postale otaljavanje forme. A kada planovi koje je retko ko video pre usvajanja krenu s realizacijom, dešavaju se, i dešavaće se “odbrane parkova” i slični protesti, čak i sukobi između građana, investitora i vlasti – pitaju u Građanskom preokretu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari